nedelja, 23. juna 2024.

„Korak u nauku“ u onlajn formatu

Objavljeno: 8. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Godišnja Konferencija mladih naučnika „Korak u nauku“ otvorena je u Istraživačkoj stanici Petnica u onlajn formatu i traje do 12. decembra. Konferenciju je svečano otvorio ambasador Francuske u Srbiji Njegova Ekselencija gospodin Žan-Luj Falkoni.

„Korak u nauku“ je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 150 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom cele ove nedelje diskutovaće rezultate 70 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici. „Korak u nauku“ traje od 7. do 12. decembra 2020. godine.

Ambasador Falkoni je otvarajući Konferenciju između ostalog rekao: „Koliki je značaj nauke za razvoj društva danas više nego ikada ranije je jasno svima. Važno je da nauka odgovori svim izazovima, ali je važno i da se vrati poštovanje u stručne autoritete. Zbog toga nauka treba da bude transparentna, ali i da deli svoja stečena znanja sa svima. Petnica je mesto na kojem se upravo započinje izgradnja odgovrnih građana svesnih značaja kritičkog razmišljanja, i metode zaključivanja zasnovane na činjenicama, a ne uverenjima. Diskusija vaših polaznika, iako tek srednjoškolaca, ohrabruje i pokazuje da je Petnički obrazovni model uspešan. Raduje me da postoji dugogodišnja saradnja Francuskih institucija i Istraživačke stanice Petnica, a najviše na polju edukacije o klimatskim promenama.“

Usledilo je predavanje profesora Fransoa Tadeia sa Univerziteta u Parizu, o budućnosti obrazovanja, tokom koga je sa polaznicima iz Petnice dotakao mnoge važne izazove obrazovanja u 21. veku. Drugo predavanje, na temu interdisciplinarnosti u nauci na primeru arheologije i biologije održala je dr Sofija Stefanović sa Biosens Instituta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Otvaranje Konferencije je preko interneta pratilo preko 850 gledalaca iz celog sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *