četvrtak, 29. februara 2024.

Krivična prijava zbog pomora ribe u Kolubari

Objavljeno: 20. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Krivična prijava za zagađenje životne sredine biće podneta protiv farme junadi koja je u Kolubaru u subotu posle podne ispustila veliku količinu fekalnih voda zbog čega je došlo do pomora više od pola tone ribe, saznaje Patak Online.

Do teškog ekološkog incidenta došlo je nizvodno od mosta u Divcima, pa sve do Veselinovca. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, na čijoj teritoriji je došlo do incidenta, policija je obavila uviđaj, a za analizu su uzeti uzorci uginule ribe i vode.

Kako su naveli u mioničkom tužilaštvu, prikupljeni su svi potrebni dokazi o izvršiocu, a evidentno uzrok pomora ribe je ispuštanje fekalnih voda direktno u reku, zbog čega će biti podneta krivična prijava za zagađenje životne sredine iz člana 260 Krivičnog zakona Srbije.

Iako, dok krivična prijava formalno ne bude podneta, u Osnovnom tužilaštvu nisu želeli da imenuju počinioca, jedina farma koja se nalazi na tom delu Kolubara pripada ubskom preduzeću „Stočar“.

“Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare. U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala”, navodi se u izveštaju vodoprivredne inspekcije nakon uviđaja na licu mesta.

Jedan komentar na “Krivična prijava zbog pomora ribe u Kolubari

  1. Nije uginulo pola tone ribe (bolje da jeste) nego je toliko izvađeno iz 100 metara toka zbog veštačenja, a mrtvih riba ima kilometrima nizvodno.

    4

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *