subota, 20. jula 2024.

Krmača oprasila 18 prasića

Objavljeno: 18. juna 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Prasići (ustupljene fotografije)
Prasići (ustupljene fotografije)

VALJEVO- Za svega nekoliko sati farma Zorana Boškovića iz valjevskog sela Pričević postala je brojnija za čak 18 prasadi! Njih je na svet, žive i zdrave, donela jedna krmača, kojoj je ovo drugo prašenje.

Nesvakidašnji rekord u ovom domaćinstvu do sada nije zabeležen. Svi prasići, dvogodišnje krmače, rase landras, rođeni su živi i zdravi, i uprkos brojnosti svi sisaju u isto vreme.

Prasići (ustupljene fotografije)

Domaćin Zoran Bošković, priča da su on i njegovi ukućani bili iznenađeni, kada su prebrojali prasad i videli da ih ima 18. Do sada se, kako kaže, najčešće dešavalo da bude najviše 14 prasadi od jedne krmače i da jedno ili dvoje uginu, ali su u ovom slučaju svi živi i zdravi.

“Dugo se prasila, skoro tri sata. Svi smo bili iznenađeni kada smo videli koliko ih ima. Svi su dobro i lepo napreduju. Uskoro ćemo početi da im dajemo po malo i koncentrata, te neće biti problem da se svi odgaje“, kaže Zoran.

U ovom slučaju radi se o veštačkoj oplodnji. Inače, svinje rase landras prase veći broj prasadi, ali sve zavisi od momenta osemenjavanja i broja jajnih ćelija sposobnih da se u tom trenutku oplode.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *