utorak, 28. maja 2024.

Krušik nije prodavao rakete Ukrajini

Objavljeno: 28. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Povodom neistinitih informacija, u vezi sa navodnim izvozom raketa 122mm „GRAD“ kompanije „Krušik“ u Ukrajinu, rukovodstvo te fabrike je saopštilo da nije bilo prodaje raketa na ovo tržište, niti je uopšte bilo zaključenih ugovora u navedenim količinima i oznakama.

Naglašavamo da se čitav medijski „slučaj“ gradi na korišćenju nepotpunih i nepovezanih informacija, koje pokušavaju da se, na krajnje zlonameran način, stave u negativan kontekst. Sa tim ciljem, objavljeni su delovi sledećih dokumenata: jednog sa našim memorandumom i Sertifikata krajnjeg korisnika, navedeno je u demantiju „Krušika“.

„S tim u vezi, ukazujemo na sledeće: kompanija „Krušik“ nije potpisala ugovor za isporuku sa turskom kompanijom „Arca Savunma Sanayi Ticaret Limited“ koja se navodi u ukrajinskom sertifikatu krajnjeg korisnika kao izvoznik.

Prva strana dokumenta sa našim memorandumom je bez datuma, a reč je o dokumentu kojim se definišu bezbednosne karakteristike proizvoda, značajne za njegov transport i nema nikakvih dokaza da je povezan sa ostalim dokumentima objavljenim u medijima. Takođe, evidentno je da se ovaj dokument odnosi na rakete 122mm „GRAD-2000“, dometa 40 km.

Objavljena je prva strana „Sertifikata krajnjeg korisnika“ za količinu od 3.500 komada raketa M-21 „GRAD“, dometa 20 km. Rakete 122mm dometa 20 km, koje proizvodi „Krušik“, ne nose ovu oznaku. Takođe, očigledno je da se radi o potpuno različitim raketama u odnosu na one iz objavljenog dokumenta sa našim memorandumom.

Neko je svesno želeo da nanese štetu „Krušiku“, ali nije shvatio da je za tu svrhu koristio dokumenta koja se odnose na dva različita proizvoda. Napominjemo da HK „Krušik“ od kupca, prvo traži da obezbedi „End user sertifikat“, kojim je definisano da je krajnji korisnik saglasan da neće doći do preprodaje, reeksporta ili pretovara predmetne isporuke bilo kom drugom licu ili državi, bez pisane dozvole nadležnog organa u Republici Srbiji.

Nijedna naša raketa, niti mina, od otpočinjanja sukoba u Ukrajini, nije ugovorena, a da je krajnji korisnik neka od strana učesnica u sukobu.

Ovo nije prvi put da se polovične informacije stavljaju u negativan kontekst i koriste na način da nanesu štetu kompaniji „Krušik“, kompletnoj Odbrambenoj industriji Srbije i Republici Srbiji“, navedeno je u demantiju „Krušika“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *