sreda, 19. juna 2024.

Lajkovačka biblioteka dobila ime Radovana Belog Markovića

Objavljeno: 7. septembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Odbornici Skupštine opštine Lajkovac su usvojili odluku da se Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće zove Biblioteka „Radovan Beli Marković“.

Foto: Opština Lajkovac
Foto: Opština Lajkovac

Kako je saopštenom, iako se inicijativa pojavila ubrzo posle smrti poznatog srpskog književnika i najpoznatijeg Lajkovčanina, formalno-pravna procedura potrajala je nešto duže, između ostalog i zbog promene Zakona o kulturi.

Poznati srpski književnik i najpoznatiji Lajkovčanin preminuo je 19. januara 2022, u 75. godini. Lajkovac dostojno čuva uspomenu na svog književnika, pri čemu je ustanovljenje književne nagrade “Radovan Beli Marković” samo jedna od aktivnosti.

U svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, Kolubaru i „Belo“ Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra 2021. godine povodom Dana opštine.

Odbornici, foto: Opština Lajkovac

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra i stalni član-saradnik Matice Srpske. Dobitnik je većine književnih nagrada u našoj zemlji: Andrićeve, Vukove, Kulturno-prosvetne zajednice, NOLIT, Bora Stanković, Branko Ćopić, Meša Selimović, Račanska povelja, Stevan Sremac itd. Nekoliko puta je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. O njegovom stvaralaštvu napisan je veliki broj naučnih radova, među kojima su i doktorske disertacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *