petak, 24. maja 2024.

Lokalni front pozvao direktora Agencije za zaštitu životne sredine da pronađe drugi posao

Objavljeno: 22. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje građana „Lokalni front“ uputilo je otvoreno pismo direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Filipu Radoviću u kome su mu poručili da potraži drugi posao, jer nije ništa uradio kako bi građani Valjeva udisali čistiji vazduh.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti.

Molimo Vas da učinite uslugu stanovnicima Valjeva, grada sa zvanične liste područja zagađene i devastirane životne sredine, pa da mirno i tiho potražite neki drugi posao koji će mnogo više odgovarati vašim ’sposobnostima’. Prvi razlog za ovu molbu dali ste nam u jesen 2018. kada ste izjavili da ste ’impresionirani naporima gradske vlasti da smanji aerozagađenje’. Vlast koju ste pohvalili u to vreme  nije smela da stavi na javnu raspravu izveštaj o tome šta je sve preduzela na izvršavanju Plana kvaliteta vazduha usvojenog i zaboravljenog 2016. godine.

U junu 2019. slikali ste se u Valjevu. Iza Vas je bilo jedno pomalo zarđalo vozilo, a pored Vas tadašnji ambasador Velike Britanije. Njegovo prisustvo ste zloupotrebili da drsko izjavite kako je Valjevo, eto, dobilo mobilnu stanicu za merenje zagađenja vazduha. Posle tog dana nismo više videli ni Vas, ni ambasadora. A ni mobilnu stanicu…

Svoju novu laž, Filipe Radoviću, potpisali ste u godišnjem izveštaju o kvalitetu vazduha za 2019: na strani 42 napisali se da je vazduh u Valjevu prekomerno zagađen „u poslednjih pet godina“. Odao Vas je izveštaj za 2018; u njemu jasno piše da je vazduh u Valjevu bio prekomerno zagađen svake godine, počev od 2012. kada su merenja i započeta!

Istu laž ponovili ste u izveštaju za 2020. godinu, ovoga puta na strani 47. Koliko godina je proteklo od 2012. do 2020? A mi smo vazduh treće kategorije udisali sve te godine!

Po zakonima ove države, Vaš posao je da nas objektivno i blagovremeno izveštavate o opasnostima po zdravlje koje izaziva povišena koncentracija zagađujućih materija u vazduhu. Umesto da to činite pošteno i profesionalno, Vi, Filipe Radoviću, svesno pokušavate da prikrijete posledice dugogodišnjeg nečinjenja države čije su sve institucije, kao Vaša, već pretvorene u oruđa vladajuće stranke!

Potražite drugi posao, Filipe Radoviću, ako savesti još imate bar u tragovima. Dovoljno dugo ste  bili ćutljivi saučesnik u ubijanju Valjevaca zagađenim vazduhom!

Želite dokaze? Odavno su objavljeni u nalazima Saveta za zdravlje grada Valjeva i izveštaju „Health Impact of Ambient Air Pollution in Serbia”  iza koga stoje Svetska zdravstvena organizacija, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i Institut „Batut“, navodi se u otvorenom pismo „Lokalnog fronta“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *