utorak, 23. aprila 2024.

Lokalni front traži razrešenje predsednice Skupštine grada

Objavljeno: 16. marta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sednica lokalnog parlamenta (arhiva)
Sednica lokalnog parlamenta (arhiva)

VALJEVO- Lokalni front zatražiće da predsednica valjevskog parlamenta Snežana Rakić bude razrešena za te funkcije. Kako je navedeno, prvi i osnovni razlog za razrešenje Snežane Rakić je kršenje člana 99 stav 1 Poslovnika, koji od odbornika zahteva da poštuje dostojanstvo Skupštine.

„Široka javnost je zgrožena skarednim izrazima koje je na početku 30. sednice u ponedeljak, 13.februara, upotrebila osoba čija funkcija zahteva da bude prva koja će štititi ugled  najvišeg organa grada. Pored ovoga g-đa Rakić u nekoliko navrata je pokazala da njen odnos prema odbornicima nije u skladu sa Poslovnikom. Ne samo odbornicima skupštinske većine, već i direktorima javnih preduzeća mnogo puta je dopušteno da govore o temama koje u tom trenutku nisu bile na dnevnom redu Skupštine, a da pritom nisu na to ni upozoreni, ni opomenuti, niti im je oduzeta reč kako propisuju odredbe člana 97 Poslovnika. Najdrastičniji primer je gotovo polučasovni ekspoze direktora javnog preduzeća koji se isključivo bavio ’likom i delom’ jednog od odbornika, naveo je u zahtevu za razrešenje odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović.

On navodi da bi predsednicu parlamenta trebalo da bude razrešena funkcije i zbog činjenice da nije poštovala obaveze utvrđene zakonom, statutom i poslovnikom, kako joj nalaže član 36 Poslovnika.

„Ona, konkretno, nije na dnevni red skupštine postavila teme propisane članom 37 Statuta: nije izabran lokalni ombudsman, nije obrazovano radno telo za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana. Nije izvršila ni obavezu propisanu članom 135 Statuta, da Skupština donese plan razvoja grada najkasnije do 1. januara 2021.godine“, naveo je Trifunović.

Željko Trifunović, foto: Lokalni front

On kaže da je posebna krivica Snežane Rakić to što je pod njenim rukovođenjem potpuno zanemarena i isključena jedna od najvažnijih funkcija Skupštine grada- kontrolna funkcija.

„Član 169 Poslovnika veoma precizno propisuje da se na dnevni red Skupštine najmanje jednom godišnje stave izveštaji gradonačelnika i gradskog veća. G-đa Rakić, štaviše, nije uslišila ni pismene zahteve odbornika da Skupština bude obaveštena o pojedinim pitanjima iz nadležnosti ova dva organa grada Valjeva. Jedno od tih pitanja ticalo se, na primer, informacija o trošenju sredstava kroz isplate iz tekuće budžetske rezerve“, naveo je Trifunović.

Trifunović je rekao da će pre početka današnje sednice Skupštine grada svakom od odbornika pojedinačno, ili preko šefa odborničke grupe, dostaviti pismenu inicijativu za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine.

„Ne očekujem da će moja inicijativa dobiti potpise bar trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi ona kao predlog dospela na dnevni red jedne od narednih sednica. Nas u Lokalnom frontu zapravo više od svega zanima reakcija ostalih odbornika na argumente navedene u obrazloženju predloga za razrešenje“, kaže Trifunović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *