utorak, 23. jula 2024.

Lokalni front Va: “Konkursi raspisani, šta dalje”?

Objavljeno: 5. februara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na stranici Ministarstva zaštite životne sredine su 1. februara  objavljena tri konkursa za dodelu sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica, za projekte smanjenja zagađenja vazduha koje potiče iz individualnih izvora, kao i za projekte pošumljavanja radi zaštite i očuvanja predeonog diverziteta.

Kako u svom saopštenju navodi opozicioni Lokalni front Valjevo, rok za podnošenje zahteva u sva tri slučaja ističe zaključno sa 16. februarom ove godine. Za prvi projekat Ministarstvo je predvidelo 200 miliona dinara, za drugi i treći po 100 miliona.

“Šta od ovih konkursa može da očekuje jedini grad u Srbiji koji od početka ozbiljnog merenja zagađenja 2012. godine, neprestano udiše prekomerni zagađeni vazduh, vazduh treće kategorije? Da li se ova sredstva mogu koristiti za sufinansiranje pojedinačno najvećeg zagađivača valjevskog vazduha, stare energane „Krušika“?  Prostor za ovo, čini nam se,  ostavlja samo drugi konkurs – smanjenje zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora”, navodi Lokalni front Valjevo.

Lokalni front Valjevo ističe da do javnosti dopiru kontradiktorne informacije – od toga da je  pre godinu i po dana direktor HK „Krušik“ pisao Ministarstvu da je završen idejni projekt za prelazak energane na gas, do toga da ovih dana direktor „Krušika“ govori da je tek potrebno uraditi čitav niz projekata “što svakako neće biti moguće do 16. februara”

“Moramo ovde pomenuti da je stručni tim za smanjenje aerozagađenja dosta detaljno razradio varijante subvencionisanja domaćinstava, da bi gradska uprava pretprošle godine odgovorila kako takav postupak nije zakonit. Nadamo se da postojeći projekt može biti prilagođen pre 16. februara i prijavljen na konkurs”, isitiče se u saopštenju Lokalnog fronta Valjevo.

“Ovo je prilika da podsetimo kako je naš grad, zvanično najzagađeniji u Srbiji po kvalitetu vazduha, do sada prolazio sa sredstvima koje je Republika izdvajala za zaštitu životne sredine i ekološku infrastrukturu. Agencija za privredne registre vodi evidenciju o ovim podsticajima počev od 2017. godine. Zaključno sa junom 2020, Valjevo je ova sredstva dobilo samo dva puta u ukupnom iznosu od 18 miliona 312 hiljada dinara. U istom periodu Leskovac je primio 142 miliona, Temerin 120, Nova Varoš skoro 60, Pirot skoro 55 miliona dinara”, kaže se u saopštenju Lokalnog fronta Valjevo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *