subota, 20. aprila 2024.

Lokalni front Va: “Ni slova o poboljšanju kvaliteta vazduha”

Objavljeno: 27. januara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Lokalni front Va reagovao je na intervjua Ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović koji je objavljen u subotnjem izdanju „Blica“, saopštivši da se iz onoga što je ministarka rekla “može zaključiti kako nisu planirana ozbiljna ulaganja u poboljšanje kvaliteta vazduha”.

“Gospođa nova ministarka zaštite životne sredine verovatno nije sama odabrala naslov za svoj intervju, objavljen u subotnjem izdanju “Blica”. A baš lepo zvuči kad neko obeća “Ulaganja u čistiji vazduh u Srbiji biće veća nego ikad”. Međutim, nije baš teško nadmašiti dosadašnja ulaganja u zaštitu vazduha u Srbiji. Kao i u Valjevu, ona su bila praktično nevidljiva. Šta je, dakle, obećala gospođa Vujović? Podnaslov u “Blicu” tvrdi da će jedna od ključnih promena biti subvencije za zamenu kotlarnica u državnim ustanovama i domaćinstvima. Novih gasovoda u ovim obećanjima – nema”, navodi Lokalni front Va.

U saopštenju se dodaje da u budžetu Republike za 2021. ovakvih subvencija ima isto koliko i u budžetu grada Valjeva. “Neka sredstva postoje, ali će njih najverovatnije dobiti uvoznički lobi za podsticanje uvoza vozila sa novim tipovima motora. Pošto je Irena Vujović najavila da će budžet za ekologiju (dakle, ne samo za čistiji vazduh!) biti veći nego ikada, novinar “Blica” je pitao koji će to veliki projekti biti realizovani u 2021. godini. Crno na belo, nabrojana su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacona mreža, centri za upravljanje otpadom, divlje deponije… O vazduhu ni slova. O Valjevu ni slova. Još gore, vazduha neće biti ni u obećanoj kreditnoj liniji Razvojne banke Saveta Evrope, niti u kreditu tek traženom od Evropske banke za obnovu i razvoj”, saopštava Lokalni front Va.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *