utorak, 23. aprila 2024.

“Lokalni odgovor”: Vazduh prošle sedmice nezagađen samo 48 časova

Objavljeno: 10. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Vazduh nad Valjevom u proteklih sedam dana bio je u najvećoj meri zagađen, a najveća koncentracija suspendovanih PM čestica i to po nekoliko puta viša od dozvoljene vrednosti, zabeležena je prošlog ponedeljka, navodi se u izveštaju organizacije “Lokalni odgovor” iz Valjeva.

Ovaj izveštaj, kako je navedeno u saopštenju, nastao je u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi ova organizacija, uz objašnjenje da im je namera “da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju”.

Kako se navodi, u protekloj sedmici najveći broj dana vazduh u Valjevu je bio kvaliteta zagađen. Samo tokom nepunih 48 časova, u sredu i četvrtak, vazduh u Valjevu je bio prihvatljiv. Svako veče protekle nedelje ili u popodnevnim satima zabeleženo je da je vazduh jako zagađen. Najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak  u 21 čas i iznosila 206,9 mikrograma po kubnom metro. Suspendovane čestice PM 2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 21 časova što je iznosilo 175,75 mikrograma.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila da je najveći broj dana predstavlja rizik za zdravlje najvećeg broja stanovnika, a samo dva dana smanjenog rizika, što označava rizik sa osetljive grupe stanovništva.

Organi javne vlasti i ustanove koje su odgovorne za bezbednost i zdravlje građana u Valjevu, kao za zaštitu životne sredine, nisu putem svojih internet prezentacija obaveštavale javnost o satnim i dnevnim koncentracijama koje sadrži vazduh u Valjevu, niti su upozoravale javnost na mogući rizik za zdravlje, niti na mere zaštite ili ublažavanja uticaja. (Sektor za vanredne situcije MUP Srbije, Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje u Valjevu).

“Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija i ocenu zagađenosti vazduha je Državna mreža za automatsko merenje koncentracija zagađujućih materija. Informacije o javnom informisanju u Valjevu naši aktivisti prate preko izvora dostupnih na internetu, kao i putem telefonske ankete sa predstavnicima organa javne vlasti odgovornih za zdravlje, bezbednost građana i zaštiu životne sredine. Izveštaj, kao i cela akcija su usmereni, ne na zastrašivanje i stvaranje panike, već na mobilisanje građana da preduzimaju mere i donose odluke koje mogu doprineti smanjenju aerozagađenja i zaštiti zdravlja ljudi”, zaključuje organizacija “Lokalni odgovor”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *