ponedeljak, 24. juna 2024.

Mamograf će proraditi do kraja jula

Objavljeno: 13. jula 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Mamograf u valjevskoj bolnici proradiće do kraja jula, izjavio je direktor bolnice Dobrivoje Grujičić. Mamograf zbog kvara ne radi od avgusta prošle godine, a u akciji koju su pokrenuli Radio Patak i direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić valjevski „Krušik“ je pristao da finansira kompletnu popravku ovog veoma važnog aparata, koja će koštati oko 40.000 evra. Dr Grujičić kaže da je javna nabavka završena i da bi do kraja meseca mamograf trebalo da bude popravljen. Posao popravke mamografa, vredan 4, 5 miliona dinara, dobila je beogradska firma „Timko“.

Japanska vlada je 2011. godine poklonila Opštoj bolnici digitalni mamograf vredan 147.000 evra u okviru nacionalnog programa „Srbija protiv raka“. Iako važan dijagnostički aparat koji zbog kvara ne radi još od polovine avgusta 2014. godine, Ministarstvo zdravlja nije želelo da pomogne u njegovoj popravci s obzirom na to da ga nije ni kupilo, već je on u Valjevo stigao kao poklon. Zbog toga je u humanitarnoj akciji obezbedjen novac za popravku ovog važnog aparata, a valjevski “Krušik” se rado pozvao apelu za pomoć i obezebdio skoro 40.000 evra za popravku mamografa.

“ Dok smo tokom cele 2013. godine imali 105 pacijentkinja iz Kolubarskog okruga koje su obolele od raka dojke, za prvih devet meseci prošle godine taj broj je bio 244 i nije konačan. Pregledi na mamografu, zbog kvara, nisu bili mogući od polovine avgusta prošle godine, tako da je broj obolelih, zbog nemogućnosti da se malignitet na vreme otkrije, logično veći. Žene su u velikoj meri limitirane dijagnostičkom procedurom koja je od presudnog značaja. Zato je popravka mamografa veoma važna”, rekao je dr Zoran Živković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *