subota, 20. jula 2024.

Milan Milaković apsolutni pobednik izložbe krava u Lajkovcu

Objavljeno: 28. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Mladi odgajivač Milan Milaković iz Mratišića je ponovio uspeh iz 2019. godine i bio najuspešniji stočar 39. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu.

Predstavio je najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije i osvojio najviše nagrada. Krava Lara sa njegove farme proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. U trećoj laktaciji za 305 dana dala je 7.178 litara mleka sa prosečno 4,03 procenta mlečne masti.

Milaković je imao i najbolje ocenjena grla u kategoriji junica i prvotelki, dok je za najkvalitetniju kravu stručni žiri izabrao Loru vlasnice Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića, takođe opština Mionica.

Među 90 izvedenih grla, po broju pratilja u sve tri kategorije istakle su se porodice Jevrić, Babić, Milić i Ćatić iz lajkovačkog sela Jabučje i poznata farma Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice.

Za kolekciju krava nagrađena je Zorica Milić iz Jabučja. Najbolju kolekciju prvotelki prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, dok je šampionski pehar za najbolju kolekciju junica pripao Vojinu Jerotiću iz Vrhovina. Najbolje stočarsko gazdinstvo opštine Lajkovac, sa 11 prikazanih grla, je farma Jevrić iz Jabučja, dok je najmlađi stočar Aleksa Čitaković, sa područja opštine Mionica. Novčane nagrade iznosile su od 15.000 do 50.000 dinara.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Predsednik žirija dr Pantelić je odao veliko priznanje farmerima koji su, po mnogima u najnepovoljnijem trenutku po pitanju proizvodnje mleka, smogli snage i energije da izvedu svoja fantastična grla na izložbu.

„Nisam subjektivan, s ponosom mogu reći da je izložba u Lajkovcu poslednjih 10 godina, uz republičku smotru u Kruševcu, najbolje organizovana i posećena“, rekao je Pantelić.

Opština Lajkovac je bila generalni pokrovitelj izložbe, a priključila se i opština Mionica sufinansiranjem novčanih nagrada.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *