nedelja, 26. maja 2024.

Milijardu dinara za branu „Stubo-Rovni“

Objavljeno: 19. februara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U ovoj godini biće izdvojeno oko milijardu dinara za investicije preduzeća JP „Kolubara“, koje gazduje branom i akumulacijom „Stubo-Rovni“. Izgradnja brane je počela pre tri decenije, a po najavama, probni rad i tehnički prijem objekta trebalo bi da bude okončan u avgustu ove godine, a nakon toga bi, po dobijanju upotrebne dozvole ovaj objekat, konačno, 30 godina od početka izgradnje, trebalo da bude u funkciji.

Kako je najavljeno, u međuvremenu, dok se čeka početak rada hidroakumulacije, značajna sredstva biće uložena u nekoliko investicionih projekata. Iz gradskog budžeta je izdvojeno 130 miliona dinara za izgradnju lokalnih seoskih cevovoda iz sistema „Stubo – Rovni“, u dužini od 38 kilometara. Radovi bi trebalo da počnu na proleće, a završetak se očekuje do kraja godine. Pored toga, Valjevo će izdvojiti 11,5 miliona dinara izradu projektno – tehničke dokumentacije za cevovod od rezervoara „Gajina“, gde će biti obuhvaćena sela na potezu prema Divčibarama.

Sa šest miliona evra Kancelarija za javna ulaganja finansiraće izgradnju dva cevovoda i to  cevovoda Paklje-Pećina i cevovoda od Divaca do Mionice. Radovi bi trebalo da počnu ovog leta. Iz republičkog budžeta preko Direkcije za vode sa 140 miliona dinara biće finaniran završetak saobraćajnice u dužini oko 3,5 kilometara oko same brane ka selu Stubo i nekoliko pristupnih saobraćajnica.

Zoran Mitrović

„Ova godina je ključna za naše preduzeće. Ove godine ulazimo u novi investicioni ciklus, a vrednost svih investicija je preko milijardu dinara. Novac za radove biće obezbeđen iz republičkog i gradskog budžeta, preko Kancelarije za javna ulaganja, a jedan deo će opredeliti opštine Ub, Lajkovac i Lazarevac“, kaže direktor JP „Kolubara“ Zoran Mitrović.

Izgradnja tog regionalnog sistema za vodosnabdevanje trebalo bi da dugoročno reši problem vodosnabdevanja naselja od Valjeva do Lazarevca, odnosno za više od 200.000 stanovnika. Izgradnja brane i akumulacije „Stubo-Rovni“ je počela još 1988. godine, a do sada je u taj projekat uloženo oko 80 miliona evra.

 

3 komentara na “Milijardu dinara za branu „Stubo-Rovni“

 1. По прописима у језеру не би смели да се крећу чамци глисери јел вода за пиће се загађује. Био сам присутан неколико пута крстарењу глисера на погон са мотором на бензин,извесни доктор има 3 чамца
  па потам надлежне инспекције као дозвољавају.

  6

  0
 2. Г Јована језеро које служи за воду за пиће забрањено је купање а и било каква употреба пловила па и на весла.

  2

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *