petak, 21. juna 2024.

Ministar: Brza saobraćajnica dovodi investitore

Objavljeno: 24. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki. Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i predstavnici kineske kompanije China Shandong International.

Ministar Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

„Planiramo ove godine da otvorimo hiljade novih radnih mesta, od toga će samo jedna fabrika ’Hansgroe’ otvoriti oko petsto mesta do kraja godine i svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji ’Šangdong’, koja je, praktično, predfinansirala radove u prethodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu“, rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

„Dokaz su dva ugovora koji smo potpisali sa dva nova nemačka investitora, od kojih je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu. To znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav Kolubarski okrug. Moram da najavim, što je i potvrđeno, da ćemo krenuti u izgradnju prve faze bajpas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 km i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera“, rekao je Gojković.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković ukazao je na značaj brze saobraćajnice za Kolubarski okrug i za Lajkovac, koji je saobraćajno čvorište što otvara i velike privredne mogućnosti.

„Izgradnjom brze saobraćajnice ostvarujemo višedecenijski san povezivanja centra Kolubarskog okruga sa ostatkom Srbije. Sada to činimo povezivanjem Valjeva sa auto-putem ’Miloš Veliki’, a to je od velikog značaja za sve opštine Kolubarskog okruga. Imajući u vidu skoro otvaranje dve fabrike u Valjevu, i novih radnih mesta, jasno je koliko je ova saobraćajnica bitna i za Lajkovac“, rekao je Živković.

Deonica Iverak – Lajkovac dužine 18,3 km sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa auto-putem „Miloš Veliki“, kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa auto-putem „Miloš Veliki“ i dalje preko  Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Foto: www.mgsi.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *