nedelja, 25. februara 2024.

Ministar obećao izgradnju novog vrtića u Valjevu

Objavljeno: 12. maja 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu će biti izgrađeno novo obdanište i time će biti rešen jedan od gorućih problema, jer se na listi čekanja ove godine nalazi oko 460 mališana. To je obećao ministar prosvete Branko Ružić, koji je naveo da će Valjevo sa projektom izgradnje novog vrtića biti stavljeno na listu prioriteta.

„Namera je da ministarstvo u saradnji sa gradom Valjevom izdejstvuje da se iz komponente ’Jedan’ iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog obdaništa koje će imati kapacitet oko 280 mesta. Za jedan grad veličine Valjeva je nedopustivo da na listi čekanja bude tako veliki broj dece i zato je obaveza Vlade i ministarstva da se taj problem reši. Pored toga, na potezu je i lokalna samouprava, čiji je zadatak na pripremi svu neophodnu dokumentaciju koja se tiče lokacije na kojoj će biti izgrađeno novo obdanište“, rekao je Ružić.

Novi vrtić trebalo bi da bude izgrađen na padini ispod Vatrogasnog doma ka naselju Sretena Dudića i za tu investiciju, prema prvim procenama, je potrebno oko milion i po evra. Na naše pitanje da li je izvesno da će Valjevu biti opredeljen novac iz kredita Svetske banke, ministar Ružić je dao ohrabrujući odgovor.

„Ukoliko sva dokumentacija i sve odluke budu donete u razumnom roku, mislim da neće biti prepreke da budu opredeljena ta sredstva. Mi smo već u razgovorima sa predstavnicima Svetske banke dogovorili da možemo da izmenimo redosled lokalnih samouprava po listi prioriteta, a svakako Valjevo jeste na vrhu te rang liste. Tako da mogu sa visokim stepenom uverenosti da kažem da je sasvim izvesno da će sredstva za izgradnju obdaništa u Valjevu biti obezbeđena“, rekao je Ružić.

Kako je objašnjeno, projekat za izgradnju novog vrtića već postoji i on je poklon grada Beograda Valjevu. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da je u završnoj fazi izrada urbanističkog projekta za deo grada gde je planirana izgradnja novog vrtića, a lokalna samouprava je krenula i da prikuplja potrebnu dokumentaciju.

Najavom izgradnje novog obdaništa praktično je potvrđeno da se odustalo od ideje da se stara VI škola adaptira u prostor gde bi bili smešteni valjevski mališini, a namena tog objekta još nije poznata.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *