nedelja, 26. maja 2024.

Mionica 127 godina postojanja varoši proslavlja investicijama od milijardu dinara

Objavljeno: 18. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U Mionici je povodom Dana varoši održana svečana akademija i otvorena izložba „Mionica budućnosti“ na kojoj su predstavljeni radovi studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Mionica je za varoš proglašena ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, pre 127 godina, 14. januara 1895. godine.

Govoreći na svečanoj akademiji u opštinskom Kulturnom centru predsednik opštine Boban Janković rekao je da Mionicu ove godine čeka realizacija projekata vrednijih od milijardu dinara.

„Naša je obaveza da budemo dostojni pregnuća i slave koju su nam preci ostavili u nasleđe. Naša je obaveza da u savremenom vremenu ostvarimo novu emancipaciju naše varoši. I mi na tome svakodnevno radimo. Iz ove srdačne varoši u svet su se otisnula velika imena naše zemlje. Među najcenjenijima su Vojvoda Mišić i Milan Rakić. Mionica ih nije zaboravila. Ove godine ćemo ispuniti dug prema njima. Pesnik i diplomata Milan Rakić dobiće spomenik, a u čast vojvode Mišića i srpskih vojnika biće sagrađen muzej Kolubarske bitke“, kazao je Janković.

Boban Janković

On je takođe istakao da se gradi kanalizacija u 22 naselja, dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci, kao i da se završava linijski park kod reke Ribnice i počinje rekonstrukcija parka u centralnoj pešačkoj zoni.

Program u Kulturnom centru obeležio nastup Kulturno umetničkog društva „Vojvoda“, izvedba soliste Marka Tomića, instrumentaliste Luke Jezdića, etno grupe „Mione“ i Gradskog hora „Abrašević“. Stihove Matije Bećkovića i Vladike Nikolaja Velimirovića govorio je glumac Branko Antonić.

„Mnogo toga smo zacrtali kao svoj cilj. Mnoge projekte smo pokrenuli. Nemoguće ih je sve pobrojati u jednom obraćanju. Ali, garantujem vam, razvoj Mionice je nezaustavljiv proces. Još jednom svima bih čestitao Dan varoši u želji sa Mionicu nosimo uvek u srcu, da je gradimo i razvijamo jer ona zaslužuje najbolje“, dodao je Janković.

Izložba „Mionica budućnosti“ biće otvorena narednih mesec dana i besplatna je za sve posetioce. Iz Kulturnog centra poručuju da je zabeležena veća posećenost kada je reč o izložbama. U proteklim mesecima Mioničanima su na raspolaganju bile postavke „40 godina detinjstva“ i likovna kolonija „Ribnica 3“, a kulturni sadržaj obogatila je i aktuelna postavka studenata Beogradskog univerziteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *