nedelja, 16. juna 2024.

Mionica obeležava Dan prevremeno rođene dece

Objavljeno: 17. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Zgrada opštine Mionica će večeras, kao i prošle godine, biti obasjana ljubičastom bojom povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece. Svake godine u svetu se prevremeno rodi 15 miliona  beba. U Srbiji 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakog dana.

Put kojim  prolaze  je put borbe i neizvesnosti. Svuda u svetu ovaj dan se obeležava sa ciljem da se pruži podrška malim herojima i njihovim roditeljima. Simbol prevremeno rođenih beba je ljubičasta boja jer asocira na ljubičasti odsjaj  inkubatora , mesta u kojem provode svoje prve mesece života.

Kao vid podrške,  zgrade, mostovi, sportske hale i drugi objekti u gradovima širom sveta osvetljavaju se baš ovom bojom a takođe se organizuju i brojne aktivnosti poput tribina, radionica, besplatnih pregleda, sa ciljem da se probudi svest o ovom problemu.

Za razliku od prošle godine, kada je ovaj dan obeležen nizom aktivnosti i kada su mali i veliki divovi iz Mionice poslali poruke podrške svojim divovskim drugarima širom sveta, da izdrže, da se ne predaju, planirani programi zbog aktuelne epidemiološke situacije danas neće biti realizovani, ali Mionica nije zaboravila male divove i večeras će sijati ljubičasto kao znak podrške prevremeno rođenoj deci širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *