utorak, 28. maja 2024.

Mionica podiže kuću u čast veličanstvene pobede Srba u Velikom ratu

Objavljeno: 17. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Jedna od najvećih bitaka u istoriji Srbije, Kolubarska ili Suvoborska bitka vođena u Prvom svetskom ratu, biće ovekovečena u kući izgrađenoj u Kulturnom centru Mionice.

Kuća Kolubarske bitke prikazivaće kroz multifunkcionalnu postavku na više od 400 kvadrata biti prikazan podvig srpske vojske koji se izučava i na svetskim vojnim akademijama, kakav je čuveni američki Vest Point.

Kolubarska bitka odigrala se 1914. godine na padinama Suvobora nedaleko od Mionice i po uzoru na panoramu Borodinske bitke u moskovskom muzeju na Poklonoj gori, biće ovekovečena muralom dugim 28 i širokim 6,5 metara. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljska gnezda, topovi. Posetioci bi po ulasku u rov imali audio-vizuelni doživljaj same bitke, s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zveketom oružja, vojničkim uzvicima.

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike, poreklom iz Valjeva, koji živi i radi u Parizu.

– Posle 105 godina, srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici. Mionica je pravo mesto za ovakav projekat, jer je vojvoda Mišić, upravo u Mionici na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga, slavni vojvoda je rođen u mioničkom selu Struganik – izjavio je ranije Jevtić.

U Mionici su ponosni što će dobiti Kuću Kolubarske bitke, ali smatraju da je u pitanju projekat koji prevazilazi lokalni značaj.

– Država Srbija, koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, ima obavezu da junačko delo njenih vojnika sačuva od zaborava i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, regiona, Evrope i sveta. Predsednik opštine i njegov tim napravili su dobar potez za našu opštinu, ali i Srbiju. Kuća Kolubarske bitke ubrzaće turistički i kulturni razvoj Mionice i Srbije – kaže Katarina Kačarević, profesorka iz Mionice.

Realizacija Kuće Kolubarske bitke počeće u septembru, a prema rečima predsednika opštine Bobana Jankovića biće završena do leta iduće godine.

U Mionici su u toku Mišićevi dani, koji traju do subote, a ova kolubarska varošica je u znaku te manifestacije.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *