sreda, 24. jula 2024.

Mionički srednjoškolci učestvovali u planiranju lokalnog budžeta

Objavljeno: 1. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Više od 110 mioničkih đaka učestvovalo je u izboru predloga i javnoj raspravi o budžetu mioničke opštine. Srednjoškolci su imali mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju bitnim za unapređenje uslova rada i boravka u školi. Najviše glasova dobio je predlog dodatnog opremanja informatičkog kabineta. Predlozi srednjoškolaca dostavljeni su lokalnoj samoupravi i već su uključeni u opštinski budžet za narednu godinu.

„Đaci su naša budućnost i zato osluškujemo njihove potrebe, predloge i ideje. Raduje me činjenica da su naši srednjoškolci voljni da učestvuju u ovakvim projektima. Njihov predlog je uključen u opštinski budžet i oni će naredne godine dobiti računare i drugu opremu za informatički kabinet“, rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Projekat predstavlja zajedničku saradnju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opštine Mionica.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23.000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama“, poručila je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Srednja škola „Mionica“ jedna je od 40 škola iz osam lokalnih samouprava koja je neposredno uključena u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *