petak, 12. aprila 2024.

Moleban za svetinje u Crnoj Gori i na Kosmetu

Objavljeno: 10. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Saborni moleban i molitvena litija održani su juče u Valjevu u znak podrške srpskom narodu i svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i na Kosovu i Metihoji. Oko 2.000 ljudi okupilo se na molebanu i molitvenoj litiji, koji su održani uz poruku „Ne damo svetinje“. Saborni moleban ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg je služio valjevski episkop Milutin.

„Mi u Crnoj Gori nemamo neprijatelja, nego braću odvojenu i molimo se za njih, da se urazume i uplaše strašnog Svetog Vasilija Ostroškog, da ne krene i on. Naša braća koja su se odelila ne bi trebalo to da rade. Treba da znaju da nikada niko crkvu Hristovu pobediti ne može. Možemo samo da naslutimo šta bi Sveti Vasilije Ostroški rekao onima koji ruše pravoslavnu crkvu Hristovu. A nisu svesni da će srušiti sami sebe, a nikada Crkvu. Grob ko kopa crkvi, to je njegov grob gde leže. Kako je počela ova muka u Crnoj Gori, sveštenici naše eparhije mole se svaki dan da naše svetinje u Crnoj Gori , kao i na Kosovu i Metohiji, budu sačuvane“, poručio je episkop valjevski Milutin.

Vladika valjevski Milutin

Molitvena litija je krenula od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg do crkve Pokrova presvete Bogorodice, a na čelu litije sveštenici su nosili čestice moštiju Svetog vladike Nikolaja, Svetog Justina Ćelijskog, Svetog Nektarija Eginskog i Svetog Jovana Krstitelja. Po povratku litije na plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, u poruci, preko video bima, okupljenom narodu obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, koji se zahvalio na bratskoj pomoći i molitvi koju Valjevo pruža narodu i svetinjama u Crnoj Gori.

„Narod u Crnoj Gori je vaskrsao i ovo je čudo da je narod u Crnoj Gori, koji je bio najobezboženiji deo našega srpskog naroda, danas narod koji je krenuo za gospodom, od deteta do starca. Mi hodimo da pobedimo, mi hodimo da bude velika pobeda, ovaj hod i pobeda su pobeda Hristova u Crnoj Gori“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Nakon toga nastupio je hor Prizrenske bogoslovije sa pesmama iz Crne Gore i sa Kosova i Metohije, a glumac Nenad Jezdić govorio je „Nebesku liturgiju“ vladike Nikolaja Velimirovića.

Foto: Dragan Krunić

3 komentara na “Moleban za svetinje u Crnoj Gori i na Kosmetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *