sreda, 24. jula 2024.

Na Divčibarama pronađena voda puna magnezijuma

Objavljeno: 11. septembra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na jednoj bušotini u centru Divčibara pronađena je voda visokog kvaliteta i bogata magnezijumom, kakva, kako tvrde stručnjaci, ne postoji nigde u Srbiji! “Voda je toliko kvalitetna da odmah može da se flašira, a prava blagodet je to što je voda puna magnezijuma, koji utiče na rad srca, krvne sudove, razbijanje kamena u bubregu i na opšte stanje organizma”, kaže šef Centra za obnovljive vodne energetske resurse prof.dr Dejan Milenić.

Beogradski Rudarsko-geološki fakultet je na zahtev Gradske direkcije uradio istraživanje na Divčibarama, tokom kojeg su otkrivene su dve bušotine, koje mogu da zadovolje trenutne potrebe vode na tom vodećem turističkom centru valjevskog kraja. “ Na izvorištu kod motela ‘Pepa’ voda je veoma visokog kvaliteta. Mi u na našem tržištu nemamo prirodnih voda koje sadrže ovoliku količinu magnezijuma, kao što je slučaj na Divčibarama. Ph vrednost te vode je slabobazna, što pravi efekat rasterećenosti u želucu. Trenutno voda na tom izvorištu teče non-stop, nije u sistemu vodovoda i nije hlorisana, tako da svi koji borave na Divčibarama bi trebalo obavezno da je piju”, kaže Milenić.

On objašnjava da su stene od koji je formiran planinski masiv na Divčibarama pune magnezijumskih minerala, pa otuda tako kvalitetna voda u tom kraju. “Vode koje se u njima formiraju su, praktično, u grupi najlekovitijih i najboljih za piće koje čovek može unositi u organizam. Tu mislim na obične vode, ne na magnezijumske vode opterećenim ugljen-dioksidom, koje se prodaju na našem tržištu, jer ih zbog toga što su ugljokisele ne smete da pijete neograničeno, što nije slučaj sa ovom divčibarskom vodom”, kaže Milenić.

Sa ovim izvorištem i bušotinom kod odmarališta “Stevan Filipović” mogao bi da se reši problem vodosnabdevanja Divčibara u narednih 20-ak godina. To pokazuje istraživanje koje je obavio beogradski Rudarsko-geološki fakultet na zahtev Gradske direkcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *