četvrtak, 30. novembra 2023.

Na specijalističke preglede se ne čeka duže od 30 dana?

Objavljeno: 2. marta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskoj bolnici tvrde da se na specijalističke preglede ne čeka duže od mesec dana. Iako pojedini građani kažu da su prinuđeni da na pregled kod lekara specijaliste čekaju duže od 30 dana, u valjevskoj bolnici kažu da dužih čekanja jedino ima na oftamologiji, dok se kod drugih specijalista pregledi obavljaju u roku od mesec dana.

“Od kada se u Opštoj bolnici primenjuje IZIS sistem svi termini za specijalističke preglede su umreženi i dostupni pacijentima putem zakazivanja preko izabranog lekara što je i jedini način zakazivanja bilo kog pregleda. Čekanje na pregled za one koji nisu hitni je u okviru Pravilnika RFZO, do 30 dana, osim za oftalmologiju koja ima mnogo konrolnih pregleda ). S obzirom da Ministarstvo kontroliše broj datih termina u IZIS sistemu, treba napomenuti da OB Valjevo nije u crvenoj zoni, koja označava nedovoljan broj ponuđenih termina za preglede”, rečeno je portal Patak online u valjevskoj bolnici.

Na naše pitanje koliko dugo se čeka na skener i magnetnu rezonancu, konkretan odgovor iz Uprave valjevske bolnice nismo dobili. Pacijenti koji su nam se javili kažu da se snimanje na magnetnoj rezonanci sada zakazuje tek za septembar.

“Pregled skenerom se kao hitan radi u posebno indikovanim slučajevima i tada se radi odmah, dok magnetna rezonanca nikada ne može da bude hitan pregled i tu se na pregled čeka shodno Pravilniku i dijagnozi koja je priložena uz medicinsku dokumentaciju. Inače i CT i MR su u sisitemu IZIS-a i zakazivanje ove dijagnostike se vrši na taj način”, kažu u valjevskoj bolnici.

Na pitanje da li je tačna informacija da je stigla interna naredba Ministarstva zdravlja po kojoj lekari specijalisti u jednoj smeni ubuduće mogu da pregledaju najviše do 20 pacijenata, što nam je potvrdilo više lekara, a što bi moglo da dovede do dužih čekanja na pregled, u valjevskoj bolnici kažu da te informacije nisu tačne.

“Od Ministarstva zdravlja takvu naredbu ni zvaničnu ni nezvaničnu nismo dobili. Svako od lekara se trudi da izvršu maksimalni broj pregleda koji je u njgovoj moći”, navode u valjevskoj bolnici.

U bolnici kažu da im u svakoj službi nedostaje lekara specijalista, ali napominju da i sa ovim brojem, uz dosta truda i napora, uspevaju da odgovore na potrebe pacijenata.

“Bilo bi idealno da valjevska bolnica ima priliku da ima više specijalista u gotovo svakoj službi, tako da u svakoj oblasti bi trebalo još specijalista, jer postoji i prirodan odliv i mora se planirati unapred pošto svaka specijalizacija traje četiri i više  godina. Trenutni kadrovski kapaciteti kojima valjevska bolnica raspolaže za sada, uz puno napora, pokrivaju rad službi i zbrinjavanje svih pacijenata”, navedeno je odgovoru koji je dostavljen portal Patak online.

 

 

2 komentara na “Na specijalističke preglede se ne čeka duže od 30 dana?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *