sreda, 19. juna 2024.

Nagrada „Desanka Maksimović“ uručena pesniku Nikoli Vujčiću

Objavljeno: 17. maja 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ministar i dobitnik nagrade, foto: Grad Valjevo
Ministar i dobitnik nagrade, foto: Grad Valjevo

VALJEVO- Ministar kulture Nikola Selaković uručio je pesniku Nikoli Vujčiću Književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji „Desanka Maksimović“ u Valjevskoj gimnaziji.

„Nagrada koja se uručuje danas nazvana je, ne samo po jednoj od najvećih, već sigurno najvoljenijih pesnikinja srpskih, Desanki Maksimović. Možda najpoznatija pesnikinja našega naroda, čije stihove kao najmanji učimo i pamtimo, istovremeno je i jedna od najvećih tajni srpske poezije i svaki put je nova i neponovljiva i začudna kada se sa njenim stihovima susretnemo. Zato je i pravo i pravedno da ova književna nagrada ponese njeno ime, ime koje u vascelom srpskom narodu znači samo jedno – poezija“, naglasio je Selaković.

Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitajući dobitniku nagrade, poručio da je Valjevo izuzetno ponosno što u Desankinom zavičaju stasavaju, ali bivaju i nagrađeni neki od naših najznačajnijih pesnika.

„Ponosni smo na bogatu tradiciju i kulturu našeg kraja i srećni smo što i 126 godina nakon rođenja Desanke Maksimović, uživamo u njenoj poeziji i ona nastavlja da živi u nama”, poručio je gradonačelnik.

Na Trgu pesništva, pored spomenika Desanki Maksimović u centru Valjeva, održan poetski čas, u organizaciji Valjevske gimnazije, a potom je u Brankovini, položeno cveće na grob velike pesnikinje. U Valjevskoj gimnaziji je predstavljena zbirka pesama “Bele laži”, Hamze Papića, prošlogodišnjeg pobednika poetskog konkursa “Desanka Maksimović”.

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva, Zadužbina “Desanka Maksimović” i Narodna biblioteka Srbije, uz podršku Grada Valjeva organizuju dodelu nagrade “Desanka Maksimović” 31. put, na rođendan naše proslavljene pesnikinje, objavljeno je na sajtu grada Valjeva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *