četvrtak, 18. aprila 2024.

Najveće seosko imanje iz doba Rima tik uz Koridor 11

Objavljeno: 2. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
DCIM100MEDIADJI_0073.JPG
DCIM100MEDIADJI_0073.JPG

LAJKOVAC – Na lokalitetu Anine u Ćelijama kod Lajkovca, arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovode konzervaciju ostataka rimske vile rustike, nakon čega će se formirati prvi arheološki park u ovom delu Srbije.

Istraživanja na ovom lokalitetu intezivno traju su 2011. godine, a arheolozi su sada počeli i prvu fazu konzervacije uz pomoć sredstava koji je obezbedilo Ministarstvo turizma. Anine se nalaze tik uz budući Koridor 11 i nedaleko od Ibarske magistrale, tako da imaju fantastičnu poziciju za buduće posetioce.

“Ovo je jedinstveni i najbolje očuvanom primeru seoske arhitekture iz rimskog doba. U Srbiji imamo gradove kao što su Sirmijum i Viminacijum, carske palate kao što su Gamzigrad i Mediana, ali ovakav primer nemamo. Najpre, zbog ogromnog gabarita, koji čini 4.000 kvadrata vile rustike i oko 2.000 kvadrata skladišta za poljoprivredne proizvode, dok je površina cele latifundije bila nekoliko stotina hektara. Potom i zbog otrkivenog sistema za grejanje cele vile, kao i javnog termalnog kupatila od preko 500 kvadrata, što nisu posedovali ni mnogi manji gradovi rimske imperije”, objašnjava arheolog Radivoje Arsić.

Istorijski značaj Anina takođe je specifičan za arheološka nalazišta iz rimskog doba na području Srbije. Farma u Aninama, naime, bila je glavni distributivni centar hrane za rimske legije koje su čuvale granicu carstva u Sremu i na Dunavu.

U dosadašnjim istraživanjima, arheolozi su otkrili veliki broj nalaza, poput bogate zbirke očuvanog, novca i bronzanih posuda  iz vremena imperatora Konstantina i cara Valensa. Sve to svedoči o o intezivnom ekonomskom životu ovog mesta u periodu od 300. do 380. godine, kada su imanje spalili Goti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *