nedelja, 23. juna 2024.

Naložene protivepidemijske mere

Objavljeno: 20. marta 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović je saopštio da oboleli  koji su na lečenju, kao i njihovi kontakti koji su u kućnoj izolaciji, ukazuje da se virus nalazi u našoj sredini i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno kao da su svi oboleli ili sumnjivo oboleli i dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite.

Prisustvo virusa u našoj sredini posebno ugrožava starije osobe i hronične bolesnike (bolesti srca i krvnih sudova,respiratorna oboljenja,šećerna bolest i osobe na citostatskoj i imunosupresivnoj terapiji). Na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima za epidemije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju  pojavu i povećanje broja obolelih sprovodiće se sledeće  protivepidemijske mere:

Nalaže se da u dozvoljeno vreme za izlazak senose dostupna  lična sredstva zaštite (masku i rukavice). Ako  imate simptome  respiratorne infekcije (kašljete i kijate i/ili imate povišenu telesnu temperaturu ) izolujte se u kući dok ne dobijete bliže informacije od epidemiologa ili izabranog lekara. Ukoliko vam predlože da ostanete u kući neka vas neguje samo jedna osoba

U kućnoj izolaciji češće provetravajte prostorije, brišite  i dezinfikujte nameštaj,predmete, radne površine i podove, perite ruke i pojačano održavajte ličnu higijenu.

Nalaže se da, svi oni koji traže lekarsku pomoć u zdravstvenim ustanovama, nose dostupna sredstva lične zaštite (maske i rukavice).

Sprovođenje naloženih mera se odnosi i na poslodavce koji su za svoje zaposlene bliže odredili mere zaštite.

Grad je blagovremeno pojačao čišćenje, pranje i dezinfekciju javnih površina , a posebno neposrednog okruženja zdravstevnih ustanova i najprometnijih objekata i iste će i dalje  sporovoditi, a po potrebi i pojačavati.

Epidemiološka situacija se prati, a mere će se prilagođavati aktuelnom trenutku.

2 komentara na “Naložene protivepidemijske mere

  1. Kada će početi sa dezinfekcijom naselja Kolubara, i da li će se vršiti dezinfekcijom stanbenih zgrada.

    0

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *