utorak, 28. maja 2024.

Nastavljeni radova na izgradnji Kuće Kolubarske bitke

Objavljeno: 31. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Radovi, foto: Opština Mionica
Radovi, foto: Opština Mionica

MIONICA- U Mionici počela druga faza izgradnje Kuće Kolubarske bitke, koja će u 5D formatu prikazati pobedu srspke vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića.

Prva faza je završena oslikavanjem murala dimenzije 33×8 metara, a drugom fazom je predviđena adaptacija i dogradnja dela objekta Kulturnog centra u cilju multimedijalne prezentacije Kuće Kolubarske bitke. Sredstva za ovu fazu radova obezbedilo je Ministarstvo kulture u iznosu od 12 miliona dinara.

„Ponosan sam što smo nastavili radove na ovom projektu. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju. Sledićemo njihov primer i hrabro se boriti za Srbiju. Srbija danas gradi više nego ikada, imamo fabrike, nove puteve, nova radna mesta!, rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

Radovi, foto: Opština Mionica

Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

“Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Našu varoš krasi nova sportska hala, sprotski tereni. Sada gradimo vodovod, kanalizaciju, rekonstruišemo park i nećemo stati. Nastavićemo da se razvijamo iz dana u dan“, rekao je Janković.

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.

Da Mionca ulaže u razvoj kulture potvrđuje i činjenica da se gradi prva umetnička galerija – Pulikin legat, u sklopu Kulturnog centra, gde će biti smešteno 210 umetničkih dela autora i kolekcionara Slobodana Jevtića Pulike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *