nedelja, 21. jula 2024.

Ne ložiti vatru na otvorenom!

Objavljeno: 4. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
25.03.2012., Bilje - Pozar koji prijeti vec nekoliko dana vatrogasci Osijeka i pripadnici vise DVD-a pokusavaju zaustaviti da se dalje ne prosiri prema Kopackom ritu i obliznjoj sumi.
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
25.03.2012., Bilje - Pozar koji prijeti vec nekoliko dana vatrogasci Osijeka i pripadnici vise DVD-a pokusavaju zaustaviti da se dalje ne prosiri prema Kopackom ritu i obliznjoj sumi. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

VALJEVO – Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu apeluje na građane da se, u narednom periodu, uzdrže od svih vrsta spaljivanja i loženja vatre na otvorenom prostoru.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, kao i loženje vatre na rastojanju bližem od 200 metara od ivice šume.

Požari na otvorenom prostoru, a pogotovu šumski požari,  brzo se šire, teško se gase i ugrožavaju živote ljudi, njihovu imovinu i nanose veliku štetu biljnom i životinjskom svetu, kao i ukupnom ekološkom sistemu. Gašenje ovakvih požara iziskuje veliko angažovanje ljudstva i tehnike i stvara velike materijalne troškove.

2 komentara na “Ne ložiti vatru na otvorenom!

  1. Pozdrav, građanski prigovor javnoj savesti – kako je najavljeno ponovo vrući letnji period, bilo bi dobra preventiva a moguće da je i postojeća zakonska obaveza službi lokalne samouprave, resora za agrar, zaštitu sredine, sanitarne inspekcije, komunalnih službi, ili neka bude i samo direktiva odborima Mestnih zajednica – obaveštavanje stanovništva o aktuelnim događajima od opšteg značaja za bezbednost, da se istakne otštampano preporuka o ne paljenju vatre tokom toplih dana sa visokim temperaturama(i malom vlažnosti vazduha) i uz to istakne i lista kazni predviđene za komunalne prekršaje zagađenja, kao i odredbe krivičnih kazni za prestupe piromanije,

    0

    0
  2. sa svim upozorenjima sam saglasan .Ali sta da se radi sa ciscenjem povrsina koje su u korovu?Kako da se resimo korova i da posejemo neku kulturu.Sta sa korovom koji je na gomilama,pa necu valjda da prebacim kod komsije.Molim odgovor.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *