petak, 12. aprila 2024.

Nedostatak berača najveći problem

Objavljeno: 14. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Do početka prve berbe maline ostalo je još oko mesec dana, proizvođači se pripremaju za sezonu, a Vlada Srbije je formirala  radnu grupu za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbije.

Valjevsko malinogorje prostire se na oko 1.500 hektara. Malinari valjevskog kraja pozdravljaju formiranje ove radne grupe, ali navode da  će im ove godine najveći problem biti angažovanje berača.

“Očekumemo dobru cenu, mada još nema informacija kolika će ona biti na početku sezone. Neće biti nekih količina za berbu, a i što bude teško će se obrati jer će biti veliki problem za radnike. Ja lično imam preko hektar maline i nekako ću je dovesti do branja, a kad dođe berba biće problem ozbiljan. Otkupna cena će biti dobra, to je sigurno” – kaže Veroljub Stanić, malinar iz Drenajića.

S druge strane, Nebojša Birčanin iz Suvodanja nije optimista u vezi cene, jer se kako kaže stalno priča o dobroj ceni dok ne dođe do berbe, a kad počne branje te cene nema.

“Mislim da je malina završila svoje, malina nestaje. U proteklih pola godina sa pola hektara sišao sam na 15 ari, jer se suši i po meni ovo je završen posao”, kaže on.

Inače, novoformirana Vladina radna grupa će razmatrati i nepovoljne uticaje klimatskih i zemljišnih uslova na proizvodnju i prinos maline, a kako bi se unapredio sadni materijal maline, uslovi skladištenja, transporta i čuvanja maline.

Jedan komentar na “Nedostatak berača najveći problem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *