nedelja, 21. jula 2024.

Nekadašnje polaznice „Petnice“ dale iskaz policiji

Objavljeno: 20. avgusta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nekoliko devojaka, koje tvrde da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja kao nekadašnje polaznice Istraživačke stanice „Petnica“, dale su juče iskaze u beogradskoj policiji u okviru predistražnih radnji koje se sprovde po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu.

Još jedna devojka treba da bude ispitana u prostorijama valjevskog tužilaštva naredne sedmice, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Do sada su svoj iskaz u policiji dale dve žene.

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je početkom jula sve polaznice istraživačke stanice „Petnica“ da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine.

Te godine stupio je na snagu tzv. „Marijin zakon“ koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.

U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica Petnice.

Do sada su, kako naglašavaju u tužilaštvu, ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, kao i da su izvršeni pretresi lokacija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje.

Po okončanju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica Istraživačke stanice „Petnica“, pokrenut je nakon što je njih pet u ispovesti za nedeljnik Vreme nekadašnjeg urednika Petničkih svezaka B. S. (65) označilo kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *