nedelja, 26. maja 2024.

Nemačka kompanija zaposliće 200 ljudi

Objavljeno: 18. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Nemačka kompanija „IGB Automotiv“, proizvođač grejača za automobile, početkom novembra će započeti inicijalnu proizvodnju u Lajkovcu, a zatim zaposliti 200 ljudi.

Kompanija je pronašla odgovarajuću halu u vlasništvu lajkovačkog preduzeća „Sani komerc“, već je počeo izbor budućih radnika, od čega će 90 odsto biti žene, nakon čega će uslediti obuka.

Vest je saopštena na zajedničkoj konferenciji za novinare u zgradi Opštine Lajkovac, a predsednik opštine Andrija Živković nada se da je ovo početak novog razvoja, jer je Lajkovac u prošlosti bio više oslonjen na državni sektor.

„Bitno je što će najveći deo zaposlenih činiti žene jer veliki broj muškaraca već radi u sistemu EPS-a. Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Lajkovcu oko 550 ljudi traži posao, od toga puno žena, što znači da ćemo skoro prepoloviti broj nezaposlenih. Zbog povećanja prihoda od poreza na zarade ovo će se povoljno odraziti na budžet opštine, tako da ćemo moći uraditi više puteva, izgraditi neku novu školu i vrtić“, rekao je Živković.

Generalni direktor „IGB Automotiv“ u Srbiji Dalibor Berić je naglasio da oko 33 odsto evropskog tržišta drži ogranak kompanije u Srbiji.

„Sa 1.600 radnika u Inđiji, 600 u Lazarevcu i sa zaposlenima u opštini Lajkovac svakako predstavljamo značajan oslonac za Srbiju, ali i za našu kompaniju. Počeli smo sa selekcijom zaposlenih jer imamo kratak rok i krenuli smo sa obukama: postoje kvalifikacije za određena radna mesta i potrebno je oko tri meseca obuke za one koji nisu kvalifikovani za rad u automobilskoj industriji.  Proizvodna jedinica Lazarevac i proizvodna jedinica Lajkovac zajedno će dati jedan finalni proizvod – grejače za automobilska sedišta, otprilike oko 200.000 nedeljno“, rekao je Berić.

„IGB Automotiv“ proizvodi grejače za automobile i deo je nemačke kompanije I.G.Bauerhin GmbH. Pogon u Lajkovcu treći je u Srbiji, posle Inđije i Lazarevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *