subota, 13. jula 2024.

Neviđena hajka protiv novinarke Darije Ranković

Objavljeno: 15. januara 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Urednica internet novina Kolubarske.rs Darija Ranković zatražiće zaštitu svojih prava preko institucija sistema zbog neviđene hajke koju su protiv nje poveli novi vlasnici Radio Valjeva. Ova valjevska novinarka kaže da se već se obratila NUNS-u, po dobijanju snimka programa Radio Valjeva dostaviće predstavku RRA, dok će sudskoj zaštiti odlučiće u dogovoru sa advokatom. Zbog objavljenog teksta da su novi vlasnici Radio Valjeva od Grada Valjeva tražili novac za isplatu plata za novembar i decembar, ona se našla na udaru vlasnika Radio Valjeva, koji su, na svakih 15 minuta, što je nezabeleženo do sada, emitovali saopštenje u kome najavljuju da će protiv Darije Ranković podneti krivičnu prijavu zbog objavljenog teksta.

“Šokirana sam saopštenjem, pre svega sadržajem, ali i time što je emitovano u programu Radio Valjeva, kako sam čula, na svakih 15 minuta i tvrdim da je takva hajka nezabležena u medijima do sada. Zaštitu svojih prava zatražiću preko institucija, jer verujem u sistem. Već sam snimak saopštenja i tekst dostavila NUNS-u, tražeći zaštitu, a danas sam zatražila snimak jučerašnjeg programa Radio Valjeva, da bih sagledala razmere hajke, i kad snimak dobijem dostaviću predstavku RRA, radi zaštite ličnih interesa. Naravno da ću u saradnji sa advokatom razmotriti i sudsku zaštitu, jer obaveštenje koje je emitovano u program Radio Valjeva, ne samo da je neviđena hajka na mene, nego su pritisak i pretnja. Naime, postoje osnovi sumnje da su potpisnici obaveštenja prekršili najmanje Zakon o javnom informisanju, gde u članu 4 piše da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija, Takođe u istom članu piše da se ne sme ugroziti sloboda informisanja zloupotrebom službenog položaja, svojinskih i drugih prava. U saopštenju mi se preti krivičnom prijavom, a u mom tekstu ne postoji ni jedan element krivične odgovornosti. Ako i postoji eventualna odgovornost ona može biti po Zakonu o javnom informisanju, ali nikako nije krivična, što potpisnici saopštenja ili ne znaju ili svesno pokušavaju da me zastraše uz pretnju”, navela je Rankovićeva.

Ovo nije prvi napad novih vlasnika na valjevske novinare. U novembru prošle godine Zoran Majdak, koji se predstavlja kao vlasnik Radio Valjeva, uputio je preteće SMS poruke dopisniku Blica iz Valjeva Predragu Vujancu, koji je ceo slučaj prijavio policiji.

Novi vlasnici su hajku poveli i protiv pojedinih gradskih funkcionera, nakon što su odbili da im daju novac za isplatu plata zaposlenih u Radio Valjevu, jer za to nije bilo zakonskog osnova, a i nakon odluke gradskih čelnika da zgradu u kojoj se nalaze Radio Valjevo i nedeljnik “Napred” pretvore u gradsku kuću.

Iako se novi vlasnici Radio Valjeva pozivaju na objektivno informisanje, u njihovom programu se, već duže vreme, protivzakonito, reklamira isključivo partija, koja je vodeća na državnom nivou.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *