utorak, 25. juna 2024.

Novi insulini za dijabetes sledeće godine na A listi

Objavljeno: 18. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Od dijabetesa u Srbiji boluje oko 720.000 ljudi, a novi lekovi za šećernu bolest, koji u isto vreme preveniraju i nastanak kardiovaskularnih problema, ne izdaju se na recept i koštaju od 1.500 do 3.500 dinara. Međutim, od sledeće godine dva insulina nove generacije trebala bi da se nađu na A listi.

U savremenoj terapiji dijabetesa primenjuju se novi oralni lekovi i insulini druge generacije, koji u dijabetologiji imaju kardioprotektivan efekat, kako bi se kod obolelog od šećerne bolesti umanjio rizik od akutnog infarkta ili moždanog udara. Problem je, međutim, što ti lekovi, kao što su “jardiance”, “onglyza” ili “forxiga” nisu na A listi, pa su dijabetičari prinuđeni da ih kupuju po cenama od 1.500 do 3.500 dinara.

“Lekovi nisu jeftini, ali sa druge strane vrednost te terapije za mesec dana ekvivalnetna je vrednosti pet paklica duvana, pa je na pacijetu svakako odluka. Mi svakako preporučujemo tu terapiju svim našim pacijentima i trudimo se da im objasnimo značaj nove terapije koja prevenira makro i mikro vaskularne kompilakcije u toku bolesti. Što se tiče insulinske terapije, dobili smo insulinske analoge druge generacije za oba tipa dijabetesa i po svemu tome mi ne zaostajemo ni za Evropom ni za svetom”, izjavila je dr Katarina Odanović, šef endokrinologije Opšte bolnice Valjevo.

Po najavama lekara, u narednoj godini očekuje se da još dva nova insulina budu na A listi, što će značajno poboljšati lečenje obolelih od šećerne liste.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *