ponedeljak, 24. juna 2024.

Novi potresi očekuju se na potezu ka Krupnju

Objavljeno: 9. marta 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović za Patak kaže da građani Kolubarskog okruga nemaju razloga za brigu, iako je zapadna Srbija na trusnom području, ali navodi da su mogući potresi u regionu ka Krupnju. “ U valjevskom kraju ne očekujemo zemljotres jači od mioničkog, a u narednom periodu mogući su zemljotresi, ali na pravcu ka Krupnju, a ne ka Mionici. Mala je verovatnića da se to desi za nedelju dana, ali verovatnoća se povećava sa protokom vremena. Novi zemljotresi se ne očekuju na području Valjeva, već na potezu ka Krupnju, jer očekujemo seizmička kretanja južnim padinama Povlena pa dalje”, rekla je direktorka Seizmološkog zavoda.

Što se tiče sinoćnjeg zemljotresa u regionu Kosjerića, ukoliko je to bio glavni, Slavica Radovanović kaže da se očekuje serija naknadnih udara u narednih nekoliko dana.

“ Maksimalna jačina zemljotresa na tom podneblju je do pet stepeni Rihterove skale. Mnogi su zaboravili da su 2006. godine bila dva jača zemljotresa na južnim padinama Maljena. Tada je zemljotres u Boganici imao sličnu magnitudu kao ovaj u Kosjeriću. Ovo je sad samo nastavak raseda”, kaže Slavica Radovanović.

Ona je ponovila da se u ovom kraju ne očekuje zemljotres jači od mioničkog, koji je bio magnute 5,9 stepeni Rihterove skale, a kada je oštećeno više od 10.000 objekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *