subota, 13. jula 2024.

Obeležavanje Dana državnosti

Objavljeno: 15. februara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Povodom Dana državnosti, danas će gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnici Vojske Srbije u Valjevu položiti cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva,  u 11 časova.

Potom će gradonačelnik obići novu postavku i Narodnom muzeju u Valjevu, posvećenu Drugom svetskom ratu, koja će tog dana biti otvorena za posete.

Dan državnosti je praznik, kojim se obeležava početak Prvog srpskog ustanka kojim je počelo oslobađanje našeg naroda od turske vladavine.  Na Sretenje 1804. je održan zbor u Orašcu, a na ovaj dan je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, službe Gradske uprave Valjeva neće raditi u ponedeljak 15. i u utorak  16. februara 2021.godine. Prvi radni dan je sreda  17. februar 2021.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *