ponedeljak, 24. juna 2024.

Obeležen Dan sestrinstva

Objavljeno: 11. maja 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja Valjevo
Foto: Dom zdravlja Valjevo

VALJEVO- Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima, koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, valjevski Dom zdravlja je obeležio Međunarodni dan sestrinstva.

Priznanja su dobili: Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Odeljenje opšte medicine – Gordana Simić i Zorica Petrović, Odeljenje medicine rada – Olga Nikolić; Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Školski dispanzer – Jelena Ilić, Dečji dispanzer – Ana Živković; Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu – Ljubinka Simanić; Služba za hitnu medicinsku pomoć –  Jelisaveta Puzović; Služba za zdravstvenu zaštitu žena – Zorica Ranković; Služba polivalentne patronaže – Slavica Petrović i Slavica Filipović; Služba za kućno lečenje i negu – Đorđe Đokić.

Glavna sestra Doma zdravlja Gorica Vujović rekla je da sestre rade u različitim službama i na različitim poslovima, ali je naglasila šta ih vezuje.

Gorica Vujović , foto: DZ Valjevo

„Biti medicinska sestra je poziv koji budi ono najlepše u ljudskom biću – ljubav, empatiju i humanost. Medicinska sestra mora biti snažna ličnost,  sposobna da razume i da se nosi sa ljudskom patnjom. Kao neizostavni deo zdravstvenog sistema provode sate i sate na radnom mestu bez predaha. svakodnevno radeći na unapređenju zdravlja, sprečavanju bolesti, lečenju  i rehabilitaciji  pacijenata. Posao sestre zahteva i kontinuiranu medicinsku  edukaciju, sticanje novih znanja i veština. Neophodna je i dobra komunikacija između pacijenta i sestre, jer i od toga zavisi kvalitet pružene zdravstvene usluge“, rekla je glavna sestra Doma zdravlja.

Foto: DZ Valjevo

Direktor Zdravstvenog centra Valjevo dr Vladimir Pantelić je istakao značaj medicinskih sestara u svim zdravstvenim ustanovama.

„Prvi kontakt naši pacijenti ostvare sa medicinskim sestrama, a zatim su stalno njima: u ordinacijama, pri dijagnostici, u bolesničkim sobama i sprovođenju terapije. Ništa nema svetlije i lepše na ovom svetu nego pomoći bližnjem svom. A bližnji je i onaj koji traži pomoć, a mi imamo privilegiju da pomognemo bolesnom čoveku. Veliko vam hvala na svemu“, rekao je Pantelić.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *