četvrtak, 13. juna 2024.

Obeležen Dan Valjeva

Objavljeno: 21. marta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svečanom akademijom i uručenjem godišnje nagrade Grada Valjeva najuspešnijim kolektivima i pojedincima u više oblasti juče je obeležen Dan Valjeva. Na svečanosti u valjevskog Centru za kulturu, kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da Valjevo obeležava veliki jubilej 215 godina od oslobođenja od turskog ropstva.

„Slavimo 215 godina od oslobođenja ovog grada od vekovnog osmanlijskog ropstva i to je veliki jubilej za naš grad. Nije samo ovo vezano za Valjevo, ovaj jubilej i ovaj dan. Valjevo je istorijski grad, Valjevo je grad koji je duboko urezan u srpsku istoriju, Valjevo je grad koji je dao mnoge velikane! I u Prvom svetskom ratu su se ovde na ovim prostorima odvijale najznačajnije bitke od kojih je Kolubarska svakako najslavnija. Svakako Valjevo je i grad bolnica, jedna oda humanosti u kojem su se lečili i prijatelji i neprijatelji i Valjevo je grad gde se, faktički, prelomila srpska istorija u Prvom svetskom ratu“, rekao je Gvozdenović.

Slobodan Gvozdenović, foto: Grad Valjevo

Na svečanoj akademiju uručene su godišnje nagrade Grada Valjeva za dostignuća u prošloj godini. Nagradu u oblasti medicine i brige o zdravlju je dobio dr Nebojša Stojaković, u oblasti vaspitno-obrazovnog rada OŠ „Andra Savčić“, a nagrada u oblasti stvaralaštva učenika i studenata je pripala Stefanu Mitroviću. Nagradu u oblasti privrede je dobila kompanija „Bosis“, u oblasti nauke i inovacije dr Dušan Ružičić, za zaštitu životne sredine dr Branka Miholjčić, u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada sveštenik Milinko Jović, a poljoprivrede Dragoljub Dragojlović. Za oblast humanosti godišnja nagrada je uručena udruženju „Rodi se na lepom mestu“ i njenom predsedniku dr Nenad Dimitrijević.

Ovogodišnji dobitnici, foto: Grad Valjevo

Nagradu u oblasti informisanja i društvenog angažovanja je dobio Jovan Stojić, za umetnost i kulturu Ljiljana Isidorović, za očuvanje i negovanje tradicija valjevskog kraja KUD „Đerdan“, a nagrada u oblasti sporta je pripala Maši Cvetković. Uručene su i dve specijalne nagrade. Nagradu za životno delu dobio je dr Miša Srećković, a nagradu za afirmaciju Grada Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“, koje je ove godine obeležilo 50 godina rada.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *