subota, 20. jula 2024.

Obeležen veliki jubilej valjevskog šaha

Objavljeno: 24. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Svetska šahovska legenda, velemajstor Anatolij Karpov obeležio je veliki šahovski jubilej u Valjevu, sedamdeset godina Šahovskog kluba „Sveti Nikolaj Srpski“ i 138 godina organizovanog igranja šaha u našem gradu.

Karpov, koji je inače počasni građanin Valjeva, je sa petnaest šahista odigrao revijalnu simultanku u hotelu „Grand“. Najmlađa učesnica turnira Ana Ljubičić ide u treći razred osnovne škole i jedna je od šahovskih nada Valjeva, a među igračima našle su se i dve sportske legende — fudbaler Dragoslav Šekularac i košarkaški trener Vlade Đurović.

Pre simultanke nekadašnjeg svetskog šampiona, u Valjevskoj gimnaziji održana je svečana akademija, na kojoj su o istoriji valjevskog šaha govorili Branislav Rakić, novinar i publicista, i dr Boško Đukanović, počasni predsednik kluba “Sveti Nikolaj Srpski”. Upravo je dr Đukanović najzaslužniji za najbolje rezultate u istoriji Valjevskog šah kluba, koji je u mandate njegovog predsednikovanja dva puta bio šampion države, osvajač kupa i učesnik šahovskog Kupa evropskih šampiona.

Povodom rođendana šaha, u valjevskom Centru za kulturu juče je održan i poklon koncert na kojem su nastupili Dado Topić, „JU grupa“, “Neverne bebe“ i Zoran Jevremović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *