subota, 9. decembra 2023.

Obuka o prevenciji bujičnih poplava i erozije zemljišta

Objavljeno: 2. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Opština Mionica u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu i Institutom za šumarstvo organizovala je obuku o prevenciji bujičnih poplava i erozije zemljišta. Profesori sa beogradskog i novosadskog univerziteta govorili su o institucionalnom organizovanju odbrane od poplava, kao i ulozi lokalnih zajednica u upravljanju rizikom od bujičnih poplava i zaštiti zemljišta od erozije.

Obuka je održana u okviru  SETOF projekta koji je sufinansiran sredstvima Evropske unije.

Obuci je prisustvovao i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je istakao da je za Mionicu bitna tema prevencije bujičnih poplava, jer vodotokovi na teritoriji opštine imaju bujični karakter.

„Veoma je važno da se govori o poplavama i metodama pomoću kojih možemo preventivno da delujemo i da ublažimo posledice. Opština Mionica se ranijih godina susretala sa ovim problemima i zato je potrebno da sarađujemo sa stručnjacima iz ove oblasti, pronalazimo rešenja i zaštitimo naše građane i materijalnu imovinu. Upravo zbog toga, opremićemo jedinicu civilne zaštite koja će biti spremna da deluje u kriznim momentima, a opština će u narednom periodu raditi na projektima regulacije vodotokova kako bismo povećali stepen zaštite od poplava i erozije“, rekao je Janković.

Glavni cilj projekta ogleda se u razvoju i unapređenju nastavnih planova i programa u visokoškolskim ustanova za obrazovanje stručnjaka koji će rešavati probleme kontrole erozije zemljišta i zaštite od bujičnih poplava na zapadnom Balkanu. U skladu sa tim, ove školske godine više od 20 studenata upisalo je zajednički master program akademskih studija erozija zemljišta i prevencija od bujičnih poplava koji realizuju Univerzitet u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Projekat okuplja visokoškolske i stručne ustanove iz oblasti erozije zemljišta i bujičnih poplava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Severne Makedonije, Bugarske i Italije.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *