nedelja, 3. marta 2024.

Obuka rezervista u Valjevu

Objavljeno: 27. maja 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Drugom centru za obuku u Valjevu u toku je petodnevna obuka Komande Drinske brigade, komande Trećeg pešadijskog bataljona Drinske brigade, kao i obuka lica iz rezervnog sastava za specijalnosti od posebnog značaja – nišandžija i poslužilac na mitraljezu M-84 7,62 milimetra.

Prema rečima zamenika komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu, potpukovnika Zorana Cvetkovića, reč je o planskoj obuci rezervnog sastava ratnih jedinica, a u okviru Plana obuke za 2017. godinu deo lica pozivaće se na jednodnevnu ili višednevnu obuku.

„Većina tih ljudi je davno bila u vojsci i nisu upoznati sa novim procesom donošenja odluka, pa se u prvom delu obuke oni upoznaju sa novinama, a kasnije ih i sami primenjuju“, naglasio je Cvetković.

Istakao je da treba spojiti ljude koji su davno služili vojni rok sa tehnikom koja je sada u vojsci.

„Takođe, imajući u vidu da su u jedinicama sada mlade starešine, oni treba da upoznaju rezervni sastav i da pokušamo da uigramo te timove“, naglašava Cvetković, dodajući da je odziv na zadovoljavajućem nivou u odnosu na uručen broj poziva.

Deo obuke izvodi se i na samostalnom automatizovanom strelištu Sedlari, a reč je o obuci lica specijalnosti od posebnog značaja – nišandžija i poslužilac na mitraljezu M-84 7,62 milimetra, navodi se u saopštenju.

„Kruna te obuke su pripremna gađanja na rednom broju jedan iz navedenih naoružanja. Specifičnost obuke sa licima iz rezervnog sastava ogleda se u tome jer su tu različite starosne kategorije, od onih koji su služili vojni rok u prethodnoj deceniji, do onih koji su znatno ranije bili vojnici“, naglašava komandir kursa za lica iz rezervnog sastava, kapetan Radan Lukić.

Svima, u suštini, treba samo malo vremena da ponove ono što su kao vojnici već savladali, dodaje Lukić uz napomenu da je zalaganje svih lica iz rezervnog sastava tokom obuke na visokom nivou.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *