nedelja, 25. februara 2024.

Obuke za standarde u školama, novine u radu predškolskih ustanova

Objavljeno: 9. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Obuke za primenu obrazovnih standarda i obuke za proces samovrednovanja u osnovnim i srednjim školama, proces je koji traje na teritoriji čitave Srbije, a valjevska Školska uprava je te obuke počela prošlog i nastavlja ih tokom ovog meseca.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Školskoj upravi, obukama je tokom decembra bilo obuhvaćeno 20 osnovnih i srednjih škola, dok će u januru obuke uslediti u još 40 škola.

“U pitanju su tročlani timovi koje čine direkor škole, predstavnik tima za samovrednovanje i predstavnik tima za kvalitet. Radi se o tome da se učesnicima još jednom podvuče i svima postane jasno da iste oblasti kvaliteta i iste standarde koriste kolege u školama, ali i eksterni evaluatori. Oblasti koje se vrednuju su: programiranje, planiranje i izveštavanje, zatim nastava i učenje, obrazovna postignuća učenika, podrška učenicima, organizacija rada škole, kao i  upravljanje ljudskim i materijlnim resursima“, navela je Zorica Jocić, načelnica Školske uprave.

Po njenim rečima, najveća pažnja posvećuje se timu za kvalitet jer su u njemu predstavnici svih drugih timova.

“Samovrednovanje i eksterna evaluacija su značajni jer, na primer, kada se bira direktor škole obavezno se gleda ocena sa evaluacije, tako da ne može direktor koji je dobio jedinicu ili dvojku na organizaciji rada ponovo biti direktor”, naglasila je ona.

Ona je najavila i novine u organizaciji i radu predškolskih ustanova, s obzirom da je novi program rada uveden u predškolskoj ustanovi u Loznici, a valjevska bi taj novi način rada po planu trebala da uvede 2022. godine .

„PU u Valjevu dobila je vrlo visoku ocenu kvaliteta rada, ocenu tri, ali nije tako svuda. Suština je okrenutost ka detetu , njegovo izražavanje i negušenje kreativnosti deteta, socijalna razmena, uvažavanje poodice. Na vaspitaču je ne samo da primenjuje program već da program razvija”, poručila je Zorica Jocić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *