subota, 13. jula 2024.

Od danas „Lasta“ prevozi putnike u gradu

Objavljeno: 1. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Od danas putnike će u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Valjeva prevoziti samo jedan prevoznik, beogradska “Lasta“. Nakon 16 godina otkako je u gradu na Kolubari uveden gradski saobraćaj na gradskim ulicama više neće saobraćati autobusi “Evrope Bus“, jer je nakon sprovedene javne nabavke ovaj posao u narednih 10 godina dobilo Saobraćajno preduzeće “Lasta“.

Na osnovu ugovora o javno – privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Valjeva  procenjena vrednost ove javne nabavke je 1,3 milijarde dinara sa PDV – om, a kako je precizirano ugovorom između grada Valjeva i SP “Lasta“ isplata sredstava vršiće se iz gradskog budžeta na mesečnom nivou po ispostavljenom izveštaju prevoznika. U budžetu za 2020. godinu za ove namene predviđen je 31 milion dinara.

Pored postojećih linija, “Lasta“ će preuzeti tri gradske linije i jednu prigradsku za Divčibare na kojima su dosada saobraćali autobusi “Evrope Bus“. Tako će autobusi “Laste“ od sada saobraćati na 24 linije u gradskom i prigradskom saobraćaju po već ranije utvrđenom redu vožnje koji se neće menjati. I cena karata u gradskom prevozu ostaje nepromenjena – 60 dinara za pojedinačne vožnje, 1.800 dinara mesečno za učenike i 2.400 dinara za zaposlene.

“ Cena prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju su iz 2012. godine i neće se menjati. Osobe starije od 65 godina i dalje će moći besplatno da koriste gradski prevoz, osim radnim danima u periodu od 6 do 8 sati ujutru kada će morati da plate voznu kartu, što je precizirano ugovorom sa Gradom. Pored toga potrebno je da dođu u prostorije Turističke agencije na stanici “Laste“ i preuzmu penzionersku legitimaciju za besplatnu vožnju. Za izdavanje legitimacije neophodno je da ponesu jednu fotografiju i da plate 30 dinara. Od 1. januara uvodi se i mogućnost kupovine dnevne karte čija je cena u prvoj zoni 150 dinara, u drugoj 180, i u trećoj zoni 250 dinara. To je nova povoljnost za putnike, a postoji mogućnost uvođenja karata na vremensko ograničenje kao što je u Beogradu, ali ćemo najpre videti kakvo će biti interesovanje za korišćenje dnevnih karata“, kaže Aleksandar Plećić, šef saobraćaja SP “Lasta“ u Valjevu i dodaje da su u proteklom periodu obnovili vozni park i da su autobusi koji će prevoziti Valjevce stari između dve i tri godine.

Gradski prevoz u Valjevu postoji od 2004. godine, a osobe starije od 65 godina uslugu besplatnog prevoza koriste od septembra 2011. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *