petak, 21. juna 2024.

Od početka godine 50 dana je vazduh bio zagađen

Objavljeno: 5. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od početka ove godine do kraja februara u Valjevu je registrovano 50 dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica, pokazuju podaci „Aero-Alarma“, akcije koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“.

Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha je propisano da granična vrednost ovog polutanta iznosi 50 μg/m3 dnevno, odnosno da je dozvoljeno prekoračenje ove vrednosti najviše 35 dana godišnje.

„Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji“, navodi se u saopštenju za javnost.

Podaci organizacije „Lokalni odgovor“ pokazuju da je u poslednjoj sedmici februara vazduh u Valjevu u većini dana bio izuzetno opasan po zdravlje. Pet dana ocenjeni su indeksom „zagađen“, jedan dan „jako zagađen“ a samo u nedelju vazduh je bio „prihvatljiv“.

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je 25. februara kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 102.09 µg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za poslednju sedmicu februara je zabeležena je 25. februara u 17 časova i iznosila 216.54 µg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju 22. februara od 148.48 µg/m3 u 19 časova.

Visina aerozagađenja u poslednjoj sedmici februara  je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Zagađen vazduh 25. februara je predstavljao vanrednu zdravstvenu situaciju i opasnost za sve stanovnike.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi se u saopštenju za javnost „Lokalnog odgovora“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *