sreda, 17. aprila 2024.

Od početka godine 86 dana vazduh u Valjevu je bio zagađen

Objavljeno: 13. aprila 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje. Svaki dan je bio ocenjen kao „zagađen“ osim u sredu 4. aprila, kada je vazduh u Valjevu bio prihvatljiv. To pokazuju podaci „Lokalnog odgovora“, koji sprovodi akciju „Aero alarm“.

Od početka godine ukupno je bilo 86 dana sa zagađenim vazduhom po podacima državne mreže zu automatski monitoring kvaliteta vazduha. Od početka novembra prošle godine do sada je ukupno zabeleženo 125 dana sa prekomernim zagađenjem

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u ponedeljak 5.aprila, kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 66.42 µg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10  čestica za proteklu nedelju zabeležena je prošlog četvrtka u 21 čas i iznosila 211.16 µg/m3.

Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju prošlog ponedeljka u vrednosti od 169.38 µg/m3 u 23 časa.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je tokom šest dana svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti oopasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi se u saopštenju za javnost „Lokalnog odgovora“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *