subota, 30. septembra 2023.

Od početka godine samo četiri dana smo udisali čist vazduh

Objavljeno: 18. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine do 14. februara zabeležen je 41 dan sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u ovom izveštaju, u drugoj nedelji februara vazduh je bio zagađen. Najviša prosečna dnevna koncentracija je zabeležena u sredu, 9. februara, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 117,14µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica je zabeležena isti dan, 69,73 µg/m3. Istog dana u 7 časova zabeležena maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 247,39 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Prethodnog dana, u utorak, 8. februara, je zabeležena najviša satna koncentracija od 163,89 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 19 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

Čemu informacije o prekoračenjima?

Na zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva se nalazi baner koji vodi do sekcije na kojoj su prezentiranje informacije o dnevnim prekoračenjima graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu. Poslednje ažuriranje je 7/8. februara 2022. godine, navodi organizacija „Lokalni odgovor“.

Kriv je opštinski daktilograf?

Povodom zahteva za slobodan pristup informacijama u kome se traži kopija saglasnosti Ministarstva životne sredine na Plan kvaliteta vazduha 2016-2021. Gradska uprava je odgovorila doslovce:

„Proverom u nadležnom Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine…na Plan od 2016. godine do 2021. godine Ministarstvo zaštite životne sredine izjavilo par tehničkih primedbi, vezano za greške u kucanju, i nije dalo saglasnost do kraja 2021. godine, pa samim tim naknadno davanje saglasnosti i nije moguće, jer je sada u toku izrada novog Plana koji će po okončanju biti prosleđen na saglasnost navedenom Ministarstvu.“

Gradska uprava je početkom avgusta ugovorila za Saobaćajnim institutom CIP iz Beograda izradu novog Plana kvaliteta vazduha najkasnije do kraja novembra 2021. godine. Do danas nacrt dokumenta nije objavljen, niti sastav radne grupe koja učestvuje u pripremi tog važnog dokumenta javne politike, navela je organizacija „Lokalni odgovor“ u saopštenju za javnost.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *