ponedeljak, 20. maja 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 105 dana

Objavljeno: 8. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 105 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je iza nas još jedna nedelja zagađenog vazduha u Valjevu. Najviša srednja dnevna koncentracija je zabeležena prošlog petka kada su suspendovane PM10  čestice iznosile 92,30 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica je zabeležena takođe u petak, u vrednosti 65,75 µg/m3. U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 9 časova u vrednosti od 168,4 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a istog dana u 19 sati vrednost od 134,78 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

„Grad Valjevo je otvorio javnu raspravu o Nacrtu Odluke o budžetu za 2023. godinu. Projektanti valjevskog budžeta su naveli da  u  ovoj ’baznoj 2022’ godini očekuju ’samo’  100  dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija, a planiraju 90 dana prekoračenja u 2023. godini. Po ovim projekcijama, tokom 2025. godine broj dana prekoračenja  graničnih vrednosti  bi  bio ’samo’ 80. Iako je u toku proces javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha sa Akcionim planom za narednu  godinu,  planeri  budžeta i za  narednu godinu planiraju sredstva za izradu Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha za 2023. godinu“, navodi se u ovom izveštaju.

Dodaje se da se do kraja godine u Valjevu očekuje između 120 do 150 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti.

„U Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu nisu prikazani programi, projekti i mere, uključujući i finansijska sredstva koji bi doprineli da se u narednoj i sledećim godinama ostvari projektovano smanjenje zagađenja vazduha i na taj način zaštite zdravlje i životi ljudi. Zbog toga udruženje Lokalni odgovor poziva građane i građanke Valjeva da se  uključe u  javnu raspravu o budžetu da od nadležnih organa dobiju informaciju kada, u kom periodu i za koji iznos javnih sredstava će biti ostvareni ciljevi utvrđeni u Zakonu o zaštiti vazduha“, navedeno je u saopštenju za javnost.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *