utorak, 28. maja 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 13 dana

Objavljeno: 18. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je i protekle sedmice vazduh bio veoma zagađen. Od početka godine vazduh bio zagađen 13 dana. Pravoslavnu Novu godinu Valjevci su dočekali uz pesmu Miroslava Ilića i visoke koncentracije suspendovanih čestica, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako je navedeno, protekle sedmice je vazduh u Valjevu bio standardno zagađen uprkos manjim oscilacijama. Najviša srednja dnevna koncentracija je zabeležena 15. januara, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 103,32 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je istog dana u vrednosti 91,89 µg/m3. U petak, 13. januara je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 18 časova u vrednosti od 2017,17 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak, u 18 časova, vrednost od 198,82 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju se navodi da je u Valjevu vazduh bio jako zagađen, a svi stanovnici bili su pogođeni zbog postojanja vanrednih uslova.

Koncert Miroslava Ilića, foto: Grad Valjevo

Slavuj u dimu

„Valjevci su Novu godinu po Julijanskom kalendaru dočekali na Gradskom trgu uz pesmu narodnog pevača Miroslava Ilića i znatno visoke koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu. Poklonici ovog estradnog umetnika su, pored dejstva glasa popularnog pevača, bili izloženi uticaju zagađenog ambijentalnog vazduha u tolikoj meri da su mogli pretrpeti znatne zdravstvene posledice. Satne koncentracije suspendovanih PM10 i PM2,5 čestica su u periodu 20-22 časa na dan 13. januara dostizale enormnu i po zdravlje ljudi visoku vrednost od preko 120 µg/m3. Koncert Miroslava Ilića je organizovao Grad Valjevo. Obaveštavanje građana o prekomernim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu još nije organizovano“, navodi se u saopštenju organizacije „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *