utorak, 21. maja 2024.

Odložio mikrofon i otvorio farmu japanskih prepelica

Objavljeno: 14. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kada je početkom prošle godine pandemija korona virusa odložila poslove, a pojedine čak zaustavila na neodređeno vreme, dovela je do toga da mnogi menjaju svoja zanimanja. U takvom situaciji našao se i Valjevac Nemanja Pantelić, koji se već dugi niz godina bavi muzikom. Pošto se nije znalo kada će moći da se vrati svom redovnom poslu on i njegova supruga Marija počeli su da razmišljaju čime bi mogli da se bave i početkom ove godine postali su odgajivači japanskih prepelica.

„Pošto u porodici svi volimo životinje počeli smo da razmišljamo šta bismo mogli da radimo, a da to ne bude čist hobi. Na ideju da započnemo ovaj porodični posao došla je Marijina majka Nada, a pošto smo i komšije odlučili smo da se udružimo i ujedno iskoristimo već stečena znanja iz poljoprivrede. U početku nisam mislio da ćemo to moći da radimo, pošto sam jedino znao da prepelice poreklo vode iz Japana, ali kada sam počeo da istražujem o njima, meni se to svidelo i rešili smo da se oprobamo u ovom poslu“, ispričao nam je Nemanja.

Iako su o ovim malim životinjama veoma malo znali, uz iskusne odgajivače lagano krče put na tržištu i šire proizvodnju. Preuredili su podrumske prostorije porodične kuće, dobro izolovali, nabavili kaveze i prvo jato ptica uselili u februaru. Za kratko vreme uspeli su da naprave mini farmu sa 250 odraslih ptica. Pored toga u inkubatoru je trenutno i 240 jaja.

“Još uvek smo na početku i borimo se sa tržištem. Kada smo pripremali prostor i uselili prepelice uopšte nismo razmišljali kako ćemo da prodamo jaja. Vodili smo se time da svaka roba nađe svog kupca. Najmanje prodajemo u Valjevu, ali imamo kupce iz Kule, Petrovca na Mlavi, Novog Sada, a  planiramo da naš proizvod ponudimo i trgovinskim centrima u Valjevu. Investicija uopšte nije mala kada je reč o većoj proizvodnji i prodaji, ali se uloženi novac jako brzo vrati. Mi smo možda imali sreće na samom početku. Počeli smo sa 120 ptica, deo kaveza smo kupili, nešto smo sami pravili, tu je hrana, ali se jako brzo isplati“, kaže Nemanja.

Dnevno dobiju 130 do 140 jaja. Prodaja zavisi od potražnje i nekada je to 120 komada dnevno a nekad i mnogo više. Namera im je kažu da u narednih nekoliko meseci broj prepelica na njihovoj farmi bude oko 1.000.

“Što se tiče mesa još uvek nismo pokušali sa prodajom, ali ćemo videti kakvo je interesovanje restorana za ovom robom. Pored jaja u svežem stanju isprobali smo i neke recepte tako da ćemo kupcima ponuditi i marinirana jaja sa dodatkom cvekle, ruzmarina, rotkvice, tikvica, luka, slačice, lovorovog lista … “, navodi Marija i dodaje da imaju u planu da za ishranu prepelica koriste mikrobilje, a ukoliko savladaju i tehniku gajenja bilja nameravaju i da ga prodaju.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *