nedelja, 21. jula 2024.

Opozicija: Na pomolu smene u Muzeju?

Objavljeno: 1. decembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su odluku kojom će porez na imovinu u narednoj godini biti veći za 1,4 odsto. „Zeleno svetlo“ je dobila odluka da se umesto dve, od iduće godine, uvede jedna Gradska uprava. Najviše diskusije je bilo oko usvajanja odluke koja se tiče finansiranja sportskih klubova, zatim oko osnivanja Centra za stručno usavršavanje „Tehnički inovacioni centar Valjevo“ (TIC), a žučno se raspravljalo i kada je na red došao Statut novoosnovanog Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“.

„ To je ustanova pod političkom upravom. Politika nije smela da se umeša u formiranje te ustanove. Posledica toga je, kako tvrde roditelji, smanjenje broja dece. Kako su mi preneli, do sada je bilo oko 250-toro dece u raznim sekcijama, a na zadnjoj probi je bilo samo njih 80. Novim statututom su data preterana ovlašćenja direktoru“, rekao je odbornik SNS Milan Marković.

S druge strane, prvi čovek Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da je njihov cilj da depolitizuju „Abrašević“. „Ne vidim uopšte uticaj poltike u obimu kako se ovde prikazuje. Mi želimo da potpuno depolitizujemo ’Abrašević’“, rekao je Gvozdenović. Odbornicima se nije obratila direktorka novoformirane Ustanove Milena Urošević, a odmah po napuštanju skupštinske sale ona je poslala poziv novinarima za konferenciju za novinare, koja će biti održana danas.

Pažnju odbornika privukla je i odluka vladajuće koalicije da izmeni Statut Narodnog muzeja, kojim već godinama uspešno rukovodi Vladimir Krivošejev. Odbornici opozicije su pitali da je na pomolu smena direktora, dok je član Gradskog veća Dejan Bogojević (SNS) izašao za skupštinsku govornicu i poručio da on neće biti novi direktor Muzeja, kako se u javnosti spekuliše.

Odbornica DS Milka Erić Vasiljević je rekla da Odluka o promeni Statuta Narodnog muzeja nije ’prošla’ na Komisiji za društvene delatnosti. „Ja se bojim da se ovim izmenama nagoveštavaju neke promene u Muzeju. Izmene Statuta nisu velike, ali su suštinski, vrlo važne i zabrinjavajuće“, rekla je Erić Vasiljević.

„Vidimo da postoji već kult ličnosti u ovom gradu. Da li će doći do smene u Muzeju, to zavisi od mnogo faktora. Pošto se spominje da ću ja biti direktor Muzeja, meni to ne pada na pamet. Ove izmene su u skladu sa zakonom, a sve ono što je bilo dodato u Statut, to je dopisao onaj ko želi da bude doživotni direktor Muzeja. Ne možete vi prema sebi  praviti Statut“, rekao je Bogojević.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *