četvrtak, 18. jula 2024.

Osnovci iz četiri zemlje boravili u Petnici

Objavljeno: 24. septembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Oko 100 najboljih učenika osmih razreda iz 60 škola iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore prve korake u nauci napravili su ovog septembra u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva. Oni su tokom dvonedeljnog boravka u jedinstvenoj naučnoj ustanovi na Balkanu imali priliku da se upoznaju sa 15 različitih naučnih disciplina.

“ Koncept Letnje naučne škole je postavljen tako da učenici na početku imaju priliku da slušaju interesantna predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima i steknu utisak o kompleksnosti nauke i vezi među različitim oblastima. Nakon toga sledio je blok od nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, kada su svi učesnici realizovali osam setova vežbi u laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju. U poslednjem segmentu Škole učesnici su mogli da biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima”, kaže rukovodilac Letnje naučne škole u Petnici Nikola Božić.

Program Letnje škole za osnovce je osmišljen tako da kroz zanimljive i aktuelne teme budu prikazane pojedinačne nauke – od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, pa do arheologije, istorije, psihologije , lingvistike i antropologije. Tako su najbolji osmaci slušali predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, korišćenju vode i menzura kao analognih računara, tome kako da dobro predstave svoj rad, o DNK čoveka, o potrazi sa DNK u arheologiji, o istraživanjima starih tvđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, o školstvu u staroj Vizantiji…

Ove godine talentovanim osnovcima su u radu pomagali najaktivniji srednjoškolci, polaznici redovnih petničkih programa, kao i studenti. U realizaciji Letnje naučne škole bilo je angažovano 70 srednjoškolaca i studenata osnovnih studija, uz nadzor 20 stručnih radnika Istraživačke stanice Petnica.

U slobodno vreme najmlađi petničari su pripremili pozorišnu predstavu, mini koncert, časopis, a organizovani su i turiniri u šahu, kao i sportske igre bez granica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *