ponedeljak, 22. jula 2024.

Ostavke zbog estradizacije Džez festa

Objavljeno: 18. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Predsednik Saveta valjevskog Džez festa Aleksandar Urošević i član Saveta Miodrag Pešić podneli su ostvake na te funkcije. Kako su naveli u obrazloženju, na taj korak su se odlučili jer je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković odbio njihov predlog da ovogodišnji umetnički direktor Džez festa bude Ivan Teofilović i predložio da na to mesto bude postavljen Milan Đurđević, vođa grupe „Neverne bebe“.

„Naša vizija je bila da okretanjem mladima i najmlađima kroz njihovo direktno uključivanje u rad i organizaciju festivala, uz edukaciju kojoj smo želeli da posvetimo najviše energije i resursa, postavimo temelje da Valjevo Džez Fest i umetnička muzika uopšte imaju zasigurno publiku u decenijama koje dolaze. U cilju ostvarivanja svega ovoga, sa čvrstom verom da donosimo ispravnu odluku, predložili smo Ivana Teofilovića za umetničkog direktora festivala, što spada u nadležnost Saveta festivala. Ovaj naš predlog nije naišao na odobravanje od strane gradonačelnika, koji je za umetničkog direktora predložio Milana Đurđevića.

Vodeći se iskustvima iz vremena kada je festival estradizovan, po našem skromnom mišljenju, izvučen iz konteksta umetničkog i preveden u kontekst zabavnog, a što je potvrđeno gubitkom podrške od strane Ministarstva kulture i informisanja, naš zaključak je bio da se ovde radi o sukobu dva potpuno različita koncepta“, navodi se u obrazloženju ostavke koju su potpisali Urošević i Pešić.

Takođe se navodi da je gradonačelnik odbio njihov predlog da se formira i Umetnički savet festivala, koji bi se sastojo od ljudi od integriteta i u okviru kojeg bi umetnički direktor bio prvi među jednakima, a čiji zadatak bio da se definiše način donošenja odluka o pravcu i ciljevima festivala.

„Ovaj naš predlog nije naišao na odobravanje od strane budućeg umetničkog direktora, predloženog od strane Gradonačelnika, te je samim tim prestao da bude moguć svaki vid dalje saradnje i svaka svrha našeg članstva u Savetu festivala“, navedeno je u obrazloženju ostavke.

Urošević i Pešić su poručili da i pored ovakve odluke, nastavljaju svim srcem da podržavaju Džez fest, kao i svaku drugu kulturnu instituciju i manifestaciju grada Valjeva.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *